Ber om tre års utsettelse av dam-nedlegging

Dammen Lonan i Høievassdraget gir hodebry for lokalpolitikere.
UENIGHET: Det er fortsatt uvisst hva som skjer med dammen langs riksvei 9. Illustrasjonsfoto. | Foto: Colourbox
UENIGHET: Det er fortsatt uvisst hva som skjer med dammen langs riksvei 9. Illustrasjonsfoto. | Foto: Colourbox

Noregs vassdrag og energidirektorat (NVE) har nylig gitt tre års utsettelse for nedleggelse av dammen, skriver Vennesla Tidende. Det ble først innvilget nedleggelse i 2019. Demningen er 6,5 meter høy med en kronelengde på omlag 100 meter.

– Årsaken til at vi søkte om utsettelse handler om at tiden har gått fryktelig fort. Vi hadde håpt at det kanskje kunne dukke opp noen alternative løsninger til riving av dammen, sier daglig leder Roy Gundersen i Høie Næringspark til avisen.

Dammen er bygget mellom 1918 og 1922, og det ble tatt ut vann derfra frem til 1970-tallet. I nyere tid har den skapt hodebry lokalt. Vennesla kommune uttaler at de ikke ønsker å ta over eierskapet til dammen, men de ønsker heller ikke at dammen blir nedlagt. De mener at dammen kan være viktig for flomdempning i vassdraget.

Vest-Agder fylkeskommune har uttalt at dammen ikke er viktig regionalt. De mener likevel at den har verdi for lokalt friluftsliv, ifølge et tidligere vedtak fra NVE.

Kjetil Ubostad i Vennesla Senterparti er blant dem som har engasjert seg mest i saken, skriver Vennesla Tidende. Sp-politikeren beskriver dammen som et «sår i landskapet» når strømmen er lav.

– Akkurat nå er det tilsig til dammen som hjelper, men spesielt på sommerstid når det er mest turister er det rett og slett ganske stygt der. Jeg skjønner også godt beboerne som ønsker å få landet en løsning, sier Ubostad til avisen.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også