Svært lav vannkraftproduksjon i tredje kvartal

Vannkraftproduksjonen i tredje kvartal var på det laveste nivået som er registrert i dette kvartalet siden 2010. Det samme gjaldt eksportoverskuddet.
LAV PRODUKSJON: SSB kom med nye tall onsdag. Illustrasjonsfoto. | Foto: Anders Lie Brenna
LAV PRODUKSJON: SSB kom med nye tall onsdag. Illustrasjonsfoto. | Foto: Anders Lie Brenna
NTB

Samlet strømproduksjon var på 29,7 TWh i 3. kvartal 2022, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er en nedgang på 9,1 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Vannkraftproduksjonen var på 26,1 TWh, som er 13 prosent lavere enn samme kvartal året før og altså det laveste nivået i et tredje kvartal siden 2010. Det henger sammen med den lave fyllingsgraden i vannmagasinene i Sør-Norge.

Vindkraftproduksjonen økte med 23 prosent. I tredje kvartal var produksjonen på 2,8 TWh, noe som til en viss grad kompenserte for vannkraftnedgangen.

Vannkraft står fortsatt for den klart største andelen av kraftproduksjonen og utgjorde 88 prosent i tredje kvartal. Vind- og varmekraft utgjorde henholdsvis 9,5 og 2,6 prosent.

I tredje kvartal eksporterte Norge 5,4 TWh strøm, mens det ble importert 3,3 TWh. Det ga et eksportoverskudd på 2,1 TWh.

– Sammenlignet med gjennomsnittet for tredje kvartal de siste fem årene var eksportoverskuddet 61 prosent lavere i år. Sist gang eksportoverskuddet var så lavt i tredje kvartal, var i 2010, sier seniorrådgiver Thomas Aanensen i SSB.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også