Haram Kraft skal betale én million kroner i «frivillig eiendomsskatt»

Åtte turbiner har skapt problemer for lokalsamfunnet.
OMDISKUTERT: Haram Kraft må ut med millionbeløp - men likevel mindre enn først beregnet. Illustrtasjonsfoto. | Foto: Colorbox
OMDISKUTERT: Haram Kraft må ut med millionbeløp - men likevel mindre enn først beregnet. Illustrtasjonsfoto. | Foto: Colorbox

Over lengre tid har turbinene på Haramsøya på Sunnmøre skapt problemer for innbyggerne. 20. oktober behandler formannskapet i Ålesund er sak der Haram Kraft skal betale en million kroner i såkalt frivillig eiendomsskatt til et nyopprettet vindkraftfond.

Summen gis for å å bøte på ulempene som de åtte turbinene på 150 meter høge turbinene gir innbyggerne, skriver Sunnmørsposten.

Konflikten i lokalsamfunnet har vart over lengre tid, der innbyggere beskriver støyen fra turbinene som en jevn flydur som «aldri» gir seg, skriver avisen.

Da samarbeidsavtalen mellom Haram Kraft og daværende Haram kommune ble inngått i 2019, ble det avtalt at kommunen skulle få en kompensasjon for den negative miljøpåvirkningen prosjektet hadde. Den gang ble det regnet på en sum rundt to millioner kroner i året. Siden er kommunen slått sammen med Ålesund.

Nye utregninger gjør at summen blir nærmest halvert.

– Jeg er skuffet over at det blir vesentlig mindre eiendomsskatt enn det som i forkant ble vist i utregningene, sier varaordfører Vebjørn Krogsæter (Sp) til Sunnmørsposten.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også