Organisasjoner vil utsette grunnrenteskatt på vindkraft

– Vi håper Stortinget tar seg tid til å finne den riktige utformingen, slik at både behovet for inntekter til felleskassen og mer fornybar energi ivaretas.
INGEN HØRING: – Mange viktige detaljer i skatten er ukjent, den er ikke utredet og ikke engang høringen er gjennomført. Sånn kan ikke landet styres. | Foto: Tore Meek / NTB
INGEN HØRING: – Mange viktige detaljer i skatten er ukjent, den er ikke utredet og ikke engang høringen er gjennomført. Sånn kan ikke landet styres. | Foto: Tore Meek / NTB
NTB

To organisasjoner frykter at regjeringens planlagte skatt på bruk av naturressurser vil bremse utviklingen i vindkraftnæringen og føre til konkurser.

Nylig gikk regjeringen inn for at næringer som tjener spesielt mye på felles naturressurser skal betale en såkalt grunnrenteskatt.

Skatten skal etter planen omfatte både fiskeoppdrett og landbasert vindkraft. Men nå ber bransjeorganisasjonen Energi Norge og Norwea om at skatten blir utsatt og endres, for å ikke bremse investeringer i vindkraft.

– Ikke ferdig utformet

Regjeringen har foreslått at grunnrenten, det ekstra overskuddet som er forårsaket av tilgang på naturressurser, skal skattlegges med en sats på 40 prosent for vindkraft på land.

På Finansdepartementets nettside skriver regjeringen at de planlegger å sende forslaget på høring i løpet av året, og at det skal innføres i 2023.

Leder i Norwea Åslag Haga mener ikke det er akseptabelt å vedta et statsbudsjett basert på en skatt ikke er ferdig utredet.

– Mange viktige detaljer i skatten er ukjent, den er ikke utredet og ikke engang høringen er gjennomført. Sånn kan ikke landet styres, sier Haga i en epost til NTB.

– Bremser det grønne skiftet

Direktør i Energi Norge Knut Kroepelien mener skatten vil bremse det grønne skiftet hvis den blir innført som planlagt.

– Det kan neppe være intensjonen. Vi håper Stortinget tar seg tid til å finne den riktige utformingen, slik at både behovet for inntekter til felleskassen og mer fornybar energi ivaretas, sier han i eposten fra Energi Norge og Norwea.

I et brev organisasjonene har sendt finanskomiteen stiller de seg ikke avvisende til en grunnrenteskatt for landvind, men de mener den må innrettes annerledes for å ikke ramme visse prosjekter uforholdsmessig hardt.

Slik regjeringen foreslår å innrette skatten mener de den kan vil bremse investeringene i vindkraft. I ytterste konsekvens tror de den kan føre til konkurser for etablerte anlegg.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også