Vil gi 165 millioner til raskere utbygging av fornybar

NVE er blant aktørene som får millionhopp i regjeringens forslag til statsbudsjett.
LEGGES FREM: Statsbudsjettet legges frem for Stortinget orsdag. Illustrasjonsbilde. | Foto: Anders Lie Brenna
LEGGES FREM: Statsbudsjettet legges frem for Stortinget orsdag. Illustrasjonsbilde. | Foto: Anders Lie Brenna

Det kommer frem i torsdagens budsjettfremleggelse.

Blant de 165 millionene, som regjeringen kaller «en historisk satsning», skal 100 millioner gå til økt saksbehandlings­kapasitet, effektivisering av konsesjonsbehandlingen og ivaretakelse av IKT-trygghet i kraftforsyningen.

— Energikrisa i Europa, der Russland bruker gassen som et politisk våpen, har ført til svært høye strømpriser i deler av Sør-Norge. På lang sikt er det bare tre tiltak som virkelig monner for å bedre situasjonen i den norske kraftforsyningen: mer kraft, mer nett og mer effektiv bruk av energien vår, sier olje- og energiminister Terje Aasland i en pressemelding.

Han mener at Norge «trenger rett og slett et temposkifte for å bygge ut nett og kraft raskt nok».

–Bare de siste tre årene har det for eksempel vært en kraftig økning i antall nettsøknader. Nå er det 120 saker i kø. Det er ikke holdbart, sier han.

30 millioner kroner skal brukes til forundersøkelser av havbunnen ved Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord. Andre 30 millioner går til å øke NVEs saksbehandlingskapasitet.

NVEs rammer ble blant annet et tema da det ble kjent at direktoratet fikk økt ansvar som såkalt Enøk-koordinator. Før budsjettlansering sa statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) til EnergiWatch at NVE ikke skulle ta over Enovas arbeid.

Regjeringen har for øvrig foreslått å øke bevilgningen til Enova med 500 millioner kroner. Det legges også inn 15 millioner kroner til konsekvensutredning av nye områder for vindkraft til havs.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også