Vil gi 165 millioner til raskere utbygging av fornybar

NVE er blant aktørene som får millionhopp i regjeringens forslag til statsbudsjett.
LEGGES FREM: Statsbudsjettet legges frem for Stortinget orsdag. Illustrasjonsbilde. | Foto: Anders Lie Brenna
LEGGES FREM: Statsbudsjettet legges frem for Stortinget orsdag. Illustrasjonsbilde. | Foto: Anders Lie Brenna

Det kommer frem i torsdagens budsjettfremleggelse.

Blant de 165 millionene, som regjeringen kaller «en historisk satsning», skal 100 millioner gå til økt saksbehandlings­kapasitet, effektivisering av konsesjonsbehandlingen og ivaretakelse av IKT-trygghet i kraftforsyningen.

— Energikrisa i Europa, der Russland bruker gassen som et politisk våpen, har ført til svært høye strømpriser i deler av Sør-Norge. På lang sikt er det bare tre tiltak som virkelig monner for å bedre situasjonen i den norske kraftforsyningen: mer kraft, mer nett og mer effektiv bruk av energien vår, sier olje- og energiminister Terje Aasland i en pressemelding.

Han mener at Norge «trenger rett og slett et temposkifte for å bygge ut nett og kraft raskt nok».

–Bare de siste tre årene har det for eksempel vært en kraftig økning i antall nettsøknader. Nå er det 120 saker i kø. Det er ikke holdbart, sier han.

30 millioner kroner skal brukes til forundersøkelser av havbunnen ved Sørlige Nordsjø II og Utsira Nord. Andre 30 millioner går til å øke NVEs saksbehandlingskapasitet.

NVEs rammer ble blant annet et tema da det ble kjent at direktoratet fikk økt ansvar som såkalt Enøk-koordinator. Før budsjettlansering sa statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) til EnergiWatch at NVE ikke skulle ta over Enovas arbeid.

Regjeringen har for øvrig foreslått å øke bevilgningen til Enova med 500 millioner kroner. Det legges også inn 15 millioner kroner til konsekvensutredning av nye områder for vindkraft til havs.


Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også