Henla anmeldelse mot Fosstveit vannkraftverk

- Politiet mener det er mest hensiktsmessig at forholdet forfølges administrativt av Olje- og Energidepartementet.

Fosstveit vannkraftverk ble i juli 2021 anmeldt av miljøorganisasjonen SalmonCamera for at de gjennom 14 år ikke har gjort nok for å hindre at ål, ørret og laks har blitt skjært i småbiter av turbinen. Nå skriver Tvedestrandsposten at politiet har henlagt saken.

- Politiet mener det er mest hensiktsmessig at forholdet forfølges administrativt av Olje- og Energidepartementet, sier Rune Jensen, daglig leder i SalmonCamera til Tvedestrandsposten.

Han er tydelig på at de nekter å godta henleggelsen, og viser til at privatpersoner straffes med bøter på flere tusen kroner hvis de fanger en ål.

Problemet er at ål og annen fisk kommer gjennom en fiskerist som har for stor åpning mellom sprinklene. Dermed slipper ål og fisk gjennom til turbinen.

Akkurat nå er kraftverket stengt, men henleggelsen gjør at det i prinsippet kan starte opp igjen. Lederen i Storelva Elveeierlag, Erling Lilleholt sier imidlertid at det ikke vil startes opp nå. Det er fordi det er lite vann, og dermed er det masse ål som er sperret inne mellom fiskeristen og turbinen.

- Det har hjulpet de siste dagene med mye regn, men det har skapt et nytt problem for oss, sier Lilleholt til Tvedestrandsposten.

Fosstveit vannkraftverk er et småkraftverk i Tvedestrand kommune. Det har en Kaplan-turbin som yter 2 MW. Årlig produksjon ligger på 6900 MWh, og kraftverket eies av Bekk og Strøm AS.

Olje- og energidepartementet har gitt vannkraftverket frist til 1. august 2022 med å ordne problemet.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også