Mange vindkraftverk bryter konsesjonsvilkårene

NVE klarer ikke å finne ut hvem som er daglig leder i flere av landets vindkraftanlegg. En kartlegging viser at mange av konsesjonærene ikke har en øverste ansvarlig på plass. NVE krever nå svar.
ILLUSTRASJONSFOTO: Flere vindkraftparker mangler en daglig leder for anlegget. | Foto: Foto: NVE
ILLUSTRASJONSFOTO: Flere vindkraftparker mangler en daglig leder for anlegget. | Foto: Foto: NVE

– En daglig leder med god kompetanse er helt avgjørende. De skal følge opp en rekke viktige krav knyttet til drift, vedlikehold, miljø, beredskap og nedlegging. Hvis kompetansen og koordineringen ikke er god nok kan det både føre til skader og brudd på konsesjonsvilkårene, sier Kristian Markegård, direktør i NVEs tilsyn- og beredskapsavdeling, til egne nettsider.

NVE så seg i september nødt til å sende ut et brev til alle landets 52 forskjellige konsesjonærer, som fordeler seg på de 65 vindkraftverkene i drift - for å finne ut hvordan selskapet eller selskapene organiserer seg.

EnergiWatch har fått innsyn i brevet.

Bakgrunnen var at «NVE i flere tilfeller har hatt utfordringer med å finne fram til de personer hos vindkraftkonsesjonærene som skal delta på tilsyn eller som vi ønsker å kontakte for oppfølging av vindkraftverk i drift.» Under tilsyn har NVE opplevd at ingen kunne forplikte konsesjonæren - siden vedkommende person eller personer ikke hadde en rolle som daglig leder.

Det er ikke så rart, fordi fersk informasjon som NVE har innhentet viser at mange konsesjonærer ikke har sørget for å bekle rollen som øverste ansvarlig for vindkraftverkene.

Fristen for konsesjonærene å svare om egen organisering gikk ut 30. september. Kun litt over halvparten har svart.

NVE vil nå purre de som ikke har svart, før de vil kontakte konsesjonærer direkte for å sørge for at organiseringen er i tråd med gjeldende konsesjonsvilkår.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også