Brann ved Havøygavlen vindkraftverk er slukket

Været og mangel på adkomstveier vinterstid gjorde slukningsarbeidet vanskelig.
BRANN: Røyken var godt synlig fra Havøysund onsdag ettermiddag. | Foto: Borealis 360º - Port of Havøysund
BRANN: Røyken var godt synlig fra Havøysund onsdag ettermiddag. | Foto: Borealis 360º - Port of Havøysund

Saken er oppdatert torsdag 1. februar.

Onsdag ettermiddag ble det meldt om en brann i et bygg ved Havøygavlen vindkraftverk i Måsøy kommune i Vest-Finnmark. Været og mangel på tilkomstveier til trafoen i vindparken gjorde slukkearbeidet svært vanskelig.

Det ble ikke meldt om spredningsfare eller at noen skal være inne i bygget. Ifølge politiet brant det i kontordelen i et trafobygg. Egon Leonhardsen i Finnmark Kraft sa onsdag til EnergiWatch at det var for tidlig å si noe om årsaken til brannen. 

– Det er meldt om noen tusen liter olje og noen hundre liter drivstoff i bygget. Røyken har avtatt betraktelig og blåser mot havet og bort fra Havøysund, meldte politiet på X/Twitter, på onsdag.

Torsdag morgen er brannen slukket, skriver NRK.

– Siste informasjon vi har fått av innsatsleder brann i Måsøy er at brannen skal være slukket, men de skal fylle på mannskapsbilen og ta en ny kontroll av området, sier Espen Grøterud, vaktleder i 110-sentralen, til rikskringkasteren. 

Havøygavlen vindkraftverk | Foto: Finnmark Kraft
Havøygavlen vindkraftverk | Foto: Finnmark Kraft

Havøygavlen vindkraftverk ligger i Måsøy kommune, like ved tettstedet Havøysund. Kraftverket ble bygd og satt i drift i 2002, og har en installert effekt på 40,5 MW.

Vindparken ble overtatt av Finnmark Kraft den 1 .september 2011 og var blant Norges første vindkraftverk, da den i sin tid ble bygd av Norsk Miljøkraft. Senere overtok Hydro, og deretter Statoil ansvaret for kraftverket, før den ble solgt til Finnmark Kraft, som nå er eier gjennom selskapet Arctic Wind.

På sine nettsider opplyser Finnmark Kraft at Havøygavlen vindpark har vært et utfordrende kraftverk å drive, men har gitt eierne gode kunnskaper om drift av kraftverk i krevende arktiske miljøer. Kraftverket bestå av totalt 16 møller, hver med en effekt på 2,5-3 MW.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også