Industrigiganter forurenser mest – får titalls milliarder i utslippsstøtte

De ti største industrigigantene i Norge har de siste ti årene fått over 25 milliarder kroner i utslippsstøtte, men har kun klart å kutte i utslipp med 7 prosent.
Oljeraffineriet på Mongstad er det aller mest forurensende anlegget i Norge. Siden 2021 har Equinor fått CO2-kompensasjon for anlegget. | Foto: Rodrigo Freitas / NTB
Oljeraffineriet på Mongstad er det aller mest forurensende anlegget i Norge. Siden 2021 har Equinor fått CO2-kompensasjon for anlegget. | Foto: Rodrigo Freitas / NTB
NTB

De ti selskapene som forurenser mest på land i Norge, står for en firedel av landets klimautslipp, sluker like mye av strømmen og går samtidig med solide overskudd, skriver Dagens Næringsliv.

Fra 2013 til 2022 har disse selskapene – hvor seks av dem er utenlandsk-kontrollert – fått nesten 25 milliarder kroner i statsstøtte, viser en oversikt som avisen har utarbeidet.

Selskapene det gjelder, er Equinor, Hydro, Elkem, Heidelberg, Eramet, Yara, Gassco, Alcoa, Ineos og Wacker.

Samlet har disse selskapene redusert utslippene med 7 prosent siden 2013, men flere har samtidig kuttet i produksjonen, særlig Equinor og Alcoa. Bare halvparten har i løpet av ti år redusert utslippene noe særlig mer enn produksjonen.

Den økonomiske støtteordningen til kraftkrevende industri skal kompensere for høyere strømpris som skyldes europeiske CO2-kvoter. Hensikten er å hindre at kraftkrevende industri flytter fra Norge til land med færre klimakrav og lavere strømpriser.

Det har tidligere ikke vært noen krav til at CO2-kompensasjonen brukes til klimatiltak, slik kravet er i flere andre land. Flere kritikere har derfor innvendt at den norske ordningen gir industrien milliarder i støtte uten å stille krav til at pengene brukes til utslippsreduserende tiltak.

Men i mars i år ble regjeringen og partene i industrien enige om kompensasjonsordningen for årene 2024–2030. Det kreves nå at 40 prosent av kompensasjonen bedriftene får, skal brukes til klimatiltak og/eller energieffektivisering i bedriftene.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også