DSA mener situasjonen ved atomkraftverk i Ukraina er alvorlig

Situasjonen ved atomkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina er fortsatt alvorlig, mener Direktoratet for strålevern og atomberedskap (DSA).
Direktoratet for strålevern og atomberedskap mener situasjonen ved atomkraftverket i Zaporizjzja fortsatt er alvorlig. | Foto: Leo Correa/AP/NTB
Direktoratet for strålevern og atomberedskap mener situasjonen ved atomkraftverket i Zaporizjzja fortsatt er alvorlig. | Foto: Leo Correa/AP/NTB
NTB

DSA opplyser at den ukrainske generalstaben og Energoatom siste uke har kommet med flere meldinger om at russiske styrker planlegger en falskt flagg-operasjon på Zaporizjzja kjernekraftverk som vil føre til radioaktivt utslipp.

En falsk-flagg-operasjon betyr at man iscenesetter en hendelse eller aksjon med hensikt om å skape et inntrykk av at en bestemt person, gruppe eller nasjon er ansvarlig.

– Det høres daglig lyd fra artilleri, det er tidvis problemer med strømforsyning og begrensede muligheter for vedlikehold og reparasjoner. Vedvarende personell- og vedlikeholdsutfordringer fortsetter å påvirke sikkerheten ved anlegget, skriver DSA i en pressemelding.

IAEA har siden den russiske invasjonen i februar i fjor vært bekymret for sikkerheten ved atomkraftverket, som ligger i den sørøstlige delen av Ukraina. Det har flere ganger vært kamper tett ved anlegget, og strømutkobling har rammet kjølesystemet for reaktorene.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Bernard L. McNamee er tidligere sjef for Federal Energy Regulatory Commission (FERC) under Donald Trumps presidentperiode. FERC kan ses på som USAs NVE. Nå har han skrevet kapittelet om energi i Project 2025 sin plan for det den konservative tenketanken Heritage Foundation håper blir en ny presidentperiode for Trump. | Photo: FERC

Slik vil «Project 2025» endre USAs energipolitikk

For abonnenter

Les også