SSB: – Totalprisen fremdeles 26 prosent høyere enn gjennomsnittet de siste fem årene

– Når vi trekker fra strømstøtten var totalprisen husholdningene måtte betale fremdeles rundt 26 prosent høyere enn gjennomsnittet for første kvartal de siste fem årene, sier Thomas Aanensen.
LAVERE STRØMPRISER: Strømprisene har gått ned, men de er fortsatt svært høye sammenlignet med gjennomsnittet de siste fem årene. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
LAVERE STRØMPRISER: Strømprisene har gått ned, men de er fortsatt svært høye sammenlignet med gjennomsnittet de siste fem årene. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Nye tall fra SSB viser at strømprisen i første kvartal var 11 prosent lavere enn i forrige kvartal. Likevel var strømprisen husholdningene må betale veldig høy sammenlignet med tidligere.

– I første kvartal i år var det en nedgang i strømprisen sammenlignet med kvartalet før, men historisk ligger vi fremdeles på et svært høyt nivå, sier seniorrådgiver Thomas Aanensen i en artikkel på SSBs hjemmeside.

Inkludert avgifter, nettleie og strømstøtte endte snittprisen på 143,8 øre/kWh. Det er markant lavere enn toppene i fjerde kvartal i både 2021 og 2022. Da var sluttprisen oppe i henholdsvis 164,8 og 162,2 øre/kWh.

– Når vi trekker fra strømstøtten var totalprisen husholdningene måtte betale fremdeles rundt 26 prosent høyere enn gjennomsnittet for første kvartal de siste fem årene, sier Aanensen.

Han påpeker at dette er gjennomsnittspriser for hele landet, og minner om at det var og er store prisforskjeller internt i Norge.

Det er uansett veldig mye høyere strømpriser enn normalt - selv om man trekker fra strømstøtten.

– De siste fem årene har gjennomsnittsprisen uten avgifter og nettleie ligget på 59 øre/kWh i 1. kvartal. Selv om strømprisen var lavere i første kvartal sammenligne med kvartalet før, var prisen fortsatt nesten dobbelt så høy som gjennomsnittsprisen for kvartalet, sier Aanensen.

Husholdningene får strømstøtte, men det gjør ikke tjenesteytende næringer og annen industri. De hadde en snittpris på henholdsvis 110,2 og 103,2 øre/kWh i strømpris i første kvartal. Det er priser uten nettleien og avgifter. Det var markant lavere enn tidligere, men fortsatt over dobbelt så høyt som snittet for første kvartal de siste fem årene.

Den kraftkrevende industrien har historisk sett hatt lange fastprisavtaler til relativt gunstige villkår, men disse avtalene må også reforhandles når avtaletiden utgår.

I snitt lå prisene for kraftkrevende industri på 49,7 øre/kWh før nettleie og avgifter i første kvartal. Det er nesten uendret fra forrige kvartal, men 46 prosent høyere enn gjennomsnittet de siste fem årene.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også