Høyre-Astrup kaller vindskatt-håndteringen en «farse»

Synes det er positivt at regjeringen utsetter grunnrenteskatten, men mener regjeringen har skapt usikkerhet for vindkraftselskapene.
IKKE IMPONERT: Høyres Nikolai Astrup. | Foto: NTB
IKKE IMPONERT: Høyres Nikolai Astrup. | Foto: NTB
NTB

Opprinnelig skulle grunnrenteskatten ha virkning fra 2023.

Regjeringen har imidlertid utsatt iverksettelsen etter innspill i høringsrunden.

– Lokalsamfunn og fellesskapet bør få en rettferdig del av verdier skapt fra våre felles naturressurser. Samtidig må vi vurdere høringsinnspill og lovregler nøye før et forslag kan fremmes for Stortinget, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Står til stryk

Høyres energipolitiske talsperson Nikolai Astrup mener regjeringen skaper usikkerhet blant vindkraftselskapene.

– Dette er en farse, og det politiske håndverket står til stryk. Det er isolert sett bra at grunnrenteskatten er utsatt til 1. januar 2024, men vi vet jo fremdeles ingenting om hvordan innretningen blir, sier han.

Astrup mener det betyr at vindkraftselskapene må leve i uvisshet om hvilke rammevilkår de skal forholde seg til i et halvt år til.

– Den politiske risikoen innenfor vindkraft er blitt en enorm utfordring for satsing på fornybar energi, og det virker ikke som regjeringen tar innover seg hvor mye usikkerhet de har klart å skape, sier den energipolitiske talspersonen.

Vindkraftselskaper roser regjeringen

Utsettelsen blir møtt med jubel fra Samfunnsbedriftene Energi og Fornybar Energi.

– Det er veldig positivt at dette utsettes og at man får en behandling av forslaget i Stortinget til høsten, uttaler Truls Wickholm, direktør i Samfunnsbedriftene Energi (SBE).

– Det er sjelden vi roser regjeringen for en utsettelse, men i dette tilfellet var det faktisk viktig. Forslaget om ny grunnrenteskatt for vindkraft må endres for ikke å ramme helt nødvendige investeringer i fornybar energi, sier leder Åslaug Haga i Fornybar Norge.

Regjeringen tar nå sikte på å fremme forslag om grunnrenteskatt på landbasert vindkraft for Stortinget i løpet av høstsesjonen 2023, med virkning fra inntektsåret 2024.

Sammen med forslaget om grunnrenteskatt på vindkraft ble det i budsjett for 2023 vedtatt økning av produksjonsavgiften for vindkraft til 2 øre per kWh fra 1. januar 2023. Denne avgiftsøkningen påvirkes ikke av utsettelsen for grunnrenteskatten, og vertskommunene vil dermed få økte inntekter som planlagt.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

NYTT HJEMMEBATTERI: Stefan Jansson i svenske Polarium and Edgeir Aksnes i det norske strømselskapet Tibber begynner å levere hjemmebatteri fra høsten 2023. | Foto: Tibber

Tibber lanserer hjemmebatteri

For abonnenter