Fornybar Norge-sjefen: – Sjelden vi roser regjeringen for en utsettelse

Åslaug Haga mener regjeringens helomvending om vindkraft-skatt vil bane vei for et «bredt og varig kompromiss».
ROSER REGJERINGEN: Fornybar Norge-leder, og tidligere Sp-statsråd, Åslaug Haga. | Foto: NTB
ROSER REGJERINGEN: Fornybar Norge-leder, og tidligere Sp-statsråd, Åslaug Haga. | Foto: NTB

– Det er sjelden vi roser regjeringen for en utsettelse, men i dette tilfellet var det faktisk viktig. Forslaget om ny grunnrenteskatt for vindkraft må endres for ikke å ramme helt nødvendige investeringer i fornybar energi. Nå må vi anta at regjeringen legger frem en egen sak for Stortinget, med sikte på et bredt og varig kompromiss.

Det sier leder Åslaug Haga i Fornybar Norge i en uttalelse etter at regjeringen torsdag offentliggjorde beslutningen om å utsette innføringen av grunnrenteskatt på vindkraft.

Haga mener hovedproblemet med den foregående innretningen var at forslaget la til grunn spotpris til grunn for skatteberegningen, mens over halvparten av dagens vindkraftproduksjon selges til industrien gjennom langsiktige kraftavtaler.

– Det er svært positivt at regjeringen har lyttet til både fornybarnæringen og sine egne politikere på Stortinget. I stedet for at den nye vindkraftskatten gjøres opp på bakrommet med SV som en del av revidert budsjett, kan vi nå få en åpen behandling i Stortinget. Det øker mulighetene for et bredt kompromiss med stabile og langsiktige skattevilkår som også kan overleve nye regjeringer, sier hun.

Også arbeidsgiverorganisasjonen Samfunnsbedriftene Energi (SBE) er fornøyd med regjeringens avgjørelse.

– Vi tror det er riktig at kommunene skal sitte igjen med mer inntekter og at dette er viktig for å få mer utbygging av vind på land, men det kan også løses ved at kommunene og deres selskap får komme inn på eiersiden i prosjektene, slik vi har vært vant til i norsk kraftutbygging, sier leder Truls Wickholm.

Selv om det er positivt at innføring v grunnrenteskatten for vindkraft utsettes, så venter likevel SBE at regjeringen i tillegg vil vurdere hvilken skattesats den innføres på, sier han.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

NYTT HJEMMEBATTERI: Stefan Jansson i svenske Polarium and Edgeir Aksnes i det norske strømselskapet Tibber begynner å levere hjemmebatteri fra høsten 2023. | Foto: Tibber

Tibber lanserer hjemmebatteri

For abonnenter