Norge skal få et senter for forskning på kjernekraft

Regjeringen gir 200 millioner kroner til et nasjonalt senter for nukleær forskning. Målet er å styrke kunnskapen om kjernekraft.
VIL STYRKE FAGMILJØENE: Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp). | Foto: NTB
VIL STYRKE FAGMILJØENE: Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp). | Foto: NTB
NTB

Debatten om kjernekraftverk har fått ny giv den siste tiden, etter energikrisen i Europa.

– Vi er omgitt av land som har kjernekraft, og som planlegger å utvikle ny kjernekraft for å sikre stabilitet i energiforsyningene sine. Vi må derfor ha fagmiljøer som har kunnskap om, og kan vurdere og håndtere hendelser med spredning av radioaktive stoffer som kan ramme Norge, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp).

Det er forskningsmiljøene ved Universitetet i Oslo, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Institutt for energiteknikk (IFE) som skal samarbeide om det nye, nasjonale senteret. Tildelingen vil gå over åtte år og utgjør til sammen 200 millioner kroner.

Søndag sa også NTNU til Adresseavisen at de vil styrke forskningen på kjernekraft med en ny tverrfaglig forskergruppe.

– Vi ser en fornyet interesse for kjernekraft. Vi har nesten ikke diskutert det på 30–40 år, og den gamle diskusjonen er helt glemt. Nå har det skjedd en stor teknologiutvikling, og vi er midt inne i en energikrise. Det er en veldig stor forandring, sa Erik Wahlström, som leder NTNUs institutt for fysikk, til avisen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også