Foreslår havvindmål på 8,5 GW til 2030

– Vi styrer mot et mulig kraftunderskudd allerede i 2026. Derfor må vi øke ambisjonene og tempo i havvind, sier Åslaug Haga, leder av Fornybar Norge. 
HAR TRO PÅ HAVVIND: Om målet nås, vil Norge ifølge Haga få nok kraft til å nå klimamål, ny grønn industri, det vil bli industriell skala på norsk havvindsatsing, og det vil bidra til å holde strømprisene nede. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB
HAR TRO PÅ HAVVIND: Om målet nås, vil Norge ifølge Haga få nok kraft til å nå klimamål, ny grønn industri, det vil bli industriell skala på norsk havvindsatsing, og det vil bidra til å holde strømprisene nede. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Fornybar Norge i samarbeid med Norsk Industri foreslår at Norge setter et mål om 8,5 GW havvind i 2030. 

«Dette kan gi oss 39 TWh i årsproduksjon, noe som tilsvarer forbruket til nesten 2,5 millioner husstander, eller dekker det forventede fremtidige kraftbehovet. Målet er ambisiøst, men realistisk og nødvendig.» skriver Fornybar Norge i en pressemelding.

– Vi trenger mye kraft raskt, nærmere bestemt 40-50 nye TWh i 2030. Vi styrer mot et mulig kraftunderskudd allerede i 2026. Derfor må vi øke ambisjonene og tempo i havvind, sier Åslaug Haga, leder av Fornybar Norge. 

– Et havvindmål vil gi oss konkret innhold, tempo og forpliktelse, og legge grunnlag for en industriell satsing på havvind. Dette vil sette Norge på kartet i den europeiske konkurransen, sier Haga. 

Fornybar Norge hevder målet kan nås ved å realisere prosjekter som er underveis, i tillegg til rask utlysning av nye 4,5 GW innenfor allerede åpnede arealer. 

Det mest nærliggende er å åpne for mer havvind i Sørlige Nordsjø II, som er et avklart havvindareal med lavt konfliktnivå. 

– Hvis vi når havvindmålet i 2030, styrker vi norsk kraftbalanse – det trengs. På lengre sikt gir regjeringens mål om 30 GW i 2040 oss mye mer kraft enn vi trenger selv. Denne kraften må etter hvert knyttes til et Nordsjønett, hvor Norge må være aktive i utformingen i samarbeid med andre land rundt Nordsjøen, sier Haga.

Om målet nås, vil Norge ifølge Haga få nok kraft til å nå klimamål og til ny grønn industri, det vil bli industriell skala på norsk havvindsatsing, og det vil bidra til å holde strømprisene nede.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også