Aasland bekrefter pågående menneskerettighetsbrudd på Fosen

– Jeg vil imidlertid understreke at et pågående brudd ikke nødvendigvis innebærer at vindturbinene må rives.
FORTSATT UAVKLART: – Høyesterettsdommen sier ikke noe om hva som skal skje med vindkraftverkene. | Foto: Anders Lie Brenna
FORTSATT UAVKLART: – Høyesterettsdommen sier ikke noe om hva som skal skje med vindkraftverkene. | Foto: Anders Lie Brenna
NTB

Energiminister Terje Aasland (Ap) svarer ja på at det pågår et menneskerettighetsbrudd på Fosen, men understreker at det ikke betyr at vindmøllene må rives.

– Representanten stiller et konkret spørsmål om jeg er enig i at det er et pågående menneskerettighetsbrudd. Til det: Ja, det er pågående i den forstand at konsesjonsvedtakene ikke er endret. Høyesterett har slått fast at konsesjonsvedtakene bryter med menneskerettighetene, sa olje- og energiministeren i Stortinget onsdag.

Han ble utfordret av MDGs Kristoffer Robin Haug på hvorvidt han anerkjenner at det pågår et menneskerettighetsbrudd mot samene på Fosen etter dommen som erklærte konsesjonsvedtakene ugyldige.

– I dommen legger Høyesterett til grunn at utbyggingen på sikt vil føre til at reindriftssamene mister viktige vinterbeiteområder, og at vedtakene ikke inneholder tilfredsstillende avbøtende tiltak, understreket Aasland.

– Sier ikke hva som skal skje

Statsråden sier at regjeringen må fatte nye vedtak i saken.

– Jeg vil imidlertid understreke at et pågående brudd ikke nødvendigvis innebærer at vindturbinene må rives. Høyesterettsdommen sier ikke noe om hva som skal skje med vindkraftverkene, sier Aasland.

Etter de massive protestene i Oslo i forrige uke beklaget regjeringen overfor reindriftssamene i Fosen. Men kommunikasjonen rundt hvorvidt det har vært et pågående menneskerettighetsbrudd, har vært noe uklar.

Støre bekreftet et pågående menneskerettighetsbrudd overfor Aftenposten i forrige uke. Men i ettertid ble det presisert at uttalelsen kom som et svar på et spørsmål, ifølge Dagens Næringsliv.

– Setter pris på svaret

Da Aasland diskuterte saken i Debatten på NRK i forrige uke, ville han ikke svare direkte på om det foregår et menneskerettighetsbrudd i Fosen. Heller ikke etter gjentatte forsøk fra programleder Fredrik Solvang.

MDGs Kristoffer Robin Haug er nå fornøyd med avklaringen han fikk fra Aasland i Stortinget.

– Jeg setter pris på at statsråden er veldig tydelig i anerkjennelsen av det pågående menneskerettsbruddet, svarte Haug i Stortinget.

Han ville gjerne vite hva regjeringen nå gjør videre.

Aasland svarte at regjeringen jobber med å finne avbøtende tiltak, og at de er i dialog med reindriftssamene og Sametinget for å finne både midlertidige og langsiktige løsninger.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også