Støre «grillet» Aasland om kjernekraft

– For det første er fremdeles disse små, modulære kjernekraftverkene på tegnebrettet.
IKKE NÅ: Kjernekraft i Norge kan bli aktuelt i fremtiden, erkjente olje- og energiministeren da han og statsministeren svarte på strøm-spørsmål i en nettsending. | Foto: Skjermdump fra Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon livesending / NTB
IKKE NÅ: Kjernekraft i Norge kan bli aktuelt i fremtiden, erkjente olje- og energiministeren da han og statsministeren svarte på strøm-spørsmål i en nettsending. | Foto: Skjermdump fra Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon livesending / NTB

Kjernekraft i Norge kan bli aktuelt i fremtiden, erkjente olje- og energiministeren da han og statsministeren svarte på strøm-spørsmål i en nettsending.

Tirsdag svarte olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på spørsmål om strøm fra publikum i en direktesending på nettet. I et lite TV-studio inntok Støre en slags rolle som programleder og journalist, som på vegne av publikum stilte Aasland til veggs om spørsmålene som var sendt inn.

– Vi er opptatt av å få ned CO₂-utslippene, og vi trenger mer kraft. Da gir jo svaret seg selv: Kjernekraft! Bjarne spør: «Hvorfor nekter olje- og energiminister Aasland å vurdere kjernekraft? Det gir jo ingen klimagassutslipp», sa Støre.

– Det kan hende at kjernekraft på et eller annet tidspunkt langt der framme blir aktuelt også i Norge, svarte Aasland.

– Ikke en enkel løsning

Han oppsummerte deretter årsakene til at han mener kjernekraft i Norge per nå ikke er aktuelt.

– Små, modulære kjernekraftverk fremstilles som en enkel løsning. Det mener jeg det ikke er, sa Aasland.

Slike kjernekraftverk er på størrelse med en fotballbane og kan masseproduseres i utlandet.

– For det første er fremdeles disse små, modulære kjernekraftverkene på tegnebrettet. Det koster mye å bygge ut kjernekraftverk i den forstanden vi faktisk vet om. Det er dyr kraft per produserte enhet, sa han videre.

Vil heller prioritere gass, vind og vannkraft

Aasland påpekte deretter at det verken finnes regelverk eller kompetanse til å drive kjernekraftvirksomhet i Norge i dag.

– Så dersom vi skulle satset på dette nå, så måtte vi ha tatt ut ressurser, mennesker og kompetanse fra de områdene hvor vi har veldig gode forutsetninger for å lykkes i få mer kraft raskt på plass. Det mener jeg ville vært feil.

– Det internasjonale energibyrået sier at de landene som har drevet med kjernekraft, og som har industrimiljøer, som Frankrike og Finland, de har noe de kan bygge videre på. Vi er jo kjempesterke på gass, fangst og lagring av CO₂, vind og vannkraft – vi må ligge der, supplerte «programleder» Støre.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også