Industriledere frykter at kraftkrevende industri flagges ut fra Norge

– Det Norge bidrar med, er billig kraft og kompetanse. Kan vi ikke levere det, er det liten grunn for å legge industrien hit.
FRYKTER UTFLAGGING: – Det Norge bidrar med, er billig kraft og kompetanse. Kan vi ikke levere det, er det liten grunn for å legge industrien hit. | Foto: Javad Parsa / NTB
FRYKTER UTFLAGGING: – Det Norge bidrar med, er billig kraft og kompetanse. Kan vi ikke levere det, er det liten grunn for å legge industrien hit. | Foto: Javad Parsa / NTB
NTB

Hvis dagens strømpriser fortsetter på samme nivå som nå, kan det bety slutten for kraftkrevende industri i Norge. Det frykter industriledere.

Strømkrisen begynner for alvor å få konsekvenser for norsk industri. Både Norsk Hydro og Elkem har stengt ned eller kommer til å stenge ned deler av sin produksjon fordi de høye strømprisene ikke gjør det lønnsomt å fortsette.

Daglig leder Nils Gunnar Gjelsten ved Glencore Nikkelverk i Kristiansand frykter det bare er begynnelsen.

– Hvis disse prisene blir varige, vil veldig mye av industrien i Norge og Europa flagges ut, sier Gjelsten til Klassekampen.

– Det Norge bidrar med, er billig kraft og kompetanse. Kan vi ikke levere det, er det liten grunn for å legge industrien hit, sier Gjelsten.

Både Ole Marius Løfsnæs, nordisk energidirektør hos aluminiumsprodusenten Alcoa, og administrerende direktør Rodney Ishak i Inovyn Norge – som produserer lut og PVC til plastproduksjon – beskriver situasjonen i kraftmarkedet som alvorlig.

Begge har måttet kutte ned på produksjonen på grunn av prisnivået, som gjør at produksjonen ikke er lønnsom.

(©NTB)

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også