Energi Norge om fastprisavtaler: – Vi tror det vil komme flere tilbud når forskriften fra regjeringen blir offentlig

Bransjeorganisasjonen forventer at bransjen vil kunne tilby mer fleksible avtaler hvis ordningen blir permanent.
PRISKONKURRANSEN FUNGERER: – De tilbudene som er kommet ut i markedet til nå, viser at priskonkurransen fungerer. | Foto: Anders Lie Brenna
PRISKONKURRANSEN FUNGERER: – De tilbudene som er kommet ut i markedet til nå, viser at priskonkurransen fungerer. | Foto: Anders Lie Brenna

Flere aktører har kommet på banen og har begynt å tilby fastprisavtaler til bedriftsmarkedet i tråd med de nye reglene. Avtalene gjelder fastpris for tre, fem eller syv år fra 1. januar.

– De tilbudene som er kommet ut i markedet til nå, viser at priskonkurransen fungerer. Det tilbys treårige avtaler på 115-118 øre/kWh – som er godt under markedsutsiktene. Vi tror det vil komme flere tilbud når forskriften fra regjeringen blir offentlig i løpet av de nærmeste dagene, sier Toni Løvseth. direktør for marked og kunder i Energi Norge, i en pressemelding.

Hun påpeker at ordningen fortsatt er midlertidig, og at det gjør det mer krevende for selskapene å utarbeide mer fleksible avtaler enn det som nå tilbys. For i denne omgang må bedriftene inngå avtaler om fast forbruk gjennom døgnet, uken og året.

– Skatteunntaket er foreløpig vedtatt for en midlertidig periode på to år. Dersom det gjøres permanent, vil det være mulig å etablere en mer åpen markedsplass og kanskje også mer kundetilpassede fastprisavtaler. Vi oppfordrer regjeringen til å vurdere dette når man har fått erfaring med de nye avtalene som tilbys fra 1. januar, sier Løvseth.

Regjeringen har over tid presentert fastprisavtaler til næringslivet som en ordning som skal sikre næringslivet langsiktige gode rammevilkår med overkommerlige strømpriser. Energi Norge påpeker at disse avtalene gir mer forutsigbarhet, men at bedriftene også risikerer å binde seg opp til høyere priser enn spotmarkedet - selv om de per nå tilbys til lavere priser enn det markedet forventer. 

Dette taler for at det fortsatt er sannsynlig at næringslivet vil trenge støtteordninger for å håndtere høye strømpriser i tiden fremover.

– Vi mener regjeringen bør videreføre strømstøtte for bedrifter gjennom vintermånedene i 2023, da fastprisavtalene neppe vil være tilstrekkelig for mange bedrifter.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også