EU skaffer finansiering for å bli uavhengig av russisk energi

Bruker penger fra koronafondet og økt salg av klimakvoter.
FINANSIERER REN ENERGI: EU henter penger fra koronafondet og økt salg av klimakvoter til å finansiere utbygging av fornybar energi. | Foto: Paul Kleiven / NTB
FINANSIERER REN ENERGI: EU henter penger fra koronafondet og økt salg av klimakvoter til å finansiere utbygging av fornybar energi. | Foto: Paul Kleiven / NTB
NTB

EU-parlamentet og EUs medlemsland er enige om finansieringen av planen for å kutte avhengigheten av russisk gass betraktelig.

Avtalen legger til rette for en «radikal overhaling» av EUs energisektor, ifølge Tsjekkias finansminister Zbyněk Stanjura.

Landene er enige om å legge til 20 milliarder euro, rundt 208 milliarder kroner, i tilskudd på toppen av penger som er igjen i EUs felles koronafond.

EU-kommisjonens plan, døpt «REPowerEU», går i hovedsak ut på å diversifisere EUs gassinnkjøp, få fortgang i planene om å rulle ut fornybar energi og få ned gassforbruket der det er mulig.

Kommisjonen presenterte i mai planer om å hente inn opptil 300 milliarder euro i lån og tilskudd for å styrke investeringene i fornybar energi, som et svar på de skyhøye energiprisene i EU siden Russland invaderte Ukraina.

En stor del av potten, opptil 225 milliarder euro, vil være penger som er igjen i koronafondet, går det fram av forslaget. Forhandlerne er enige om at disse midlene kan brukes til energiprosjekter.

Blant tingene det var uenighet om, var hvor de 20 milliardene i tilskudd skulle komme fra. Til slutt ble partene enige om at 60 prosent av tilskuddene skal finansieres via EUs innovasjonsfond.

Resten skal komme fra å selge flere utslippskvoter gjennom EUs kvotesystem (ETS).

Prosjekter innen fornybart og energieffektivitet vil være hovedmottakere av midlene, men også visse prosjekter innen fossile brennstoffer, blant dem flytende naturgass (LNG) og olje, kan få støtte om de blir fullført innen 2026.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også