Britisk ja til omstridt ny kullgruve

– Det er for tiden et marked i Storbritannia og Europa for dette kullet.
OMSTRIDT KULL: – Det er for tiden et marked i Storbritannia og Europa for dette kullet. | Foto: AP Photo/Petr David Josek
OMSTRIDT KULL: – Det er for tiden et marked i Storbritannia og Europa for dette kullet. | Foto: AP Photo/Petr David Josek

Den britiske regjeringen har godkjent planene om å bygge en omstridt kullgruve, den første nye kullgruva i landet på flere tiår.

Gruveprosjektet i Cumbria i Nordvest-England har blitt møtt med omfattende protester fra miljøforkjempere. Greenpeace kaller onsdagens tillatelse «klimahykleri».

Det er fremgangsminister Michael Gove som har gitt tommelen opp for prosjektet, som har som mål at driften skal være klimanøytral.

– Det er for tiden et marked i Storbritannia og Europa for dette kullet, og det er svært sannsynlig at den globale etterspørselen vil vedvare, sier Gove.

Regjeringen sier kullet fra gruva skal brukes til stålproduksjon, ikke kraftproduksjon, og at regjeringen står fast ved sitt mål om å fase ut kullkraft innen 2024.

Miljøgrupper sier på sin side at godkjenningen av gruva undergraver Storbritannias klimaforpliktelser.

– Den britiske regjeringen risikerer å bli en supermakt innen klimahykleri i stedet for klimalederskap, sier politisk leder Doug Parr i Greenpeace i Storbritannia.

Politisk rådgiver Lyndsay Walsh i Oxfam sier landets klimatroverdighet er knust.

Storbritannia har som mål å bli karbonnøytralt innen 2050. På klimatoppmøtet i Glasgow i fjor sa daværende statsminister Boris Johnson at landet skal bli «vindkraftens svar på Saudi-Arabia».

Landets kraftproduksjon er inne i en kraftig omstilling, og kull stor for kun 3 prosent av energiforbruket i 2020, mot 20 prosent i 2013.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også