Energi Norge refser strømforslag fra Alternativ Energikommisjon

Mener frikobling av norsk gass fra europeiske kraftpriser betyr exit fra EØS-samarbeidet.
KALLER STRØMFORSLAG FOR «TULL»: Energi Norges Toini Løvseth
KALLER STRØMFORSLAG FOR «TULL»: Energi Norges Toini Løvseth

Tidligere denne uken la Alternativ energikommisjon (AEK) frem anbefalinger til hvordan norsk kraft fortsatt skal være et konkurransefortrinn i fremtiden.

AEK ble satt ned av Industriaksjonen, og er en reaksjon på regjeringens energikommisjon. Jan Davidsen, leder av Pensjonistforbundet og tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla er blant medlemmene.

Blant AEKs forslag er å frikoble norske strømpriser fra det europeiske strømprissystemet og at det åpnes forhandlinger for å få full kontroll over kraftflyten i utenlandskablene til Tyskland og Storbritannia. Det er også foreslått å avvikle strømsalgselskapene, der staten skal sette rammene for innenlands strømsalg.

Forslagene er blitt møtt med stor motstand fra Toini Løvseth, direktør for marked og elektrifisering i Energi Norge.

– Å ta Norge ut av den felles markedsplassen for energi, sette prisen etter egne regler, intet felles regelverk med våre naboland, ingen fri konkurranse og ingen fri etablering i strømmarkedet - det er helt åpenbart at dette ikke kan gjennomføres innenfor EØS-avtalen, sier Løvseth til Klassekampen.

Hun svarer «Gud forby» på avisas spørsmål om hva som ville bli konsekvensene av et flertall på Stortinget for forslagene. Hun håper regjeringen ser bort fra dem.

– Behovet for energiomstilling og å sikre konkurranseevnen til norske bedrifter er stort. Dette er alvor. Vi har ikke tid til sånt tull, sier Løvseth.

SV er derimot mer positiv til arbeidet som er gjort. Partiet er for tiden i dialog med regjeringen om det foreliggende statsbudsjettet. De la nylig frem sitt alternative forslag.

– Jeg tenker at flere av disse forslagene er en videreføring av det SV allerede har foreslått. Vi har foreslått at et statlig organ, «Statstrøm», skal kjøpe store mengder strøm og tilby rimelige avtaler til forbrukerne, sier energipolitisk talsperson Lars Haltbrekken til Klassekampen.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også