Fem strømforslag fra opposisjonen får flertall i Stortinget

– Vil gjøre det mulig for næringsaktører og andre å bygge større solcelleanlegg, sier Frps energipolitiske talsperson.
BEHANDLER: Stortinget behandler en rekke ulike strømforslag denne uken. | Foto: Anders Lie Brenna
BEHANDLER: Stortinget behandler en rekke ulike strømforslag denne uken. | Foto: Anders Lie Brenna

NRK skriver at de fire av forslagene, fremmet av Høyre, sikres gjennomslag på grunn av støtte fra Frp. Tirsdag behandler Stortinget forslagene som ble lagt fram i forbindelse med det ekstraordinære strømmøtet i september.

Nå pålegger Stortinget regjeringen å:

  • Vurdere et midlertidig eller tidsbegrenset fritak fra konsesjonsplikt for å etablere lavspenningsledninger til nabobygg for salg av kraft.
  • Vurdere å fjerne fritaksgrensen på 500 kilowatt for nettleie på strøm som deles som nabolagsstrøm, eventuelt øke grensen for delingsanlegg for solceller til 4 000 m², eller 1 000 kW.
  • Vurdere å øke effektgrensen for hvor stort et solenergianlegg kan være før konsesjonsplikt inntreffer.
  • Kartlegge potensialet for solenergiproduksjon på eksisterende infrastruktur der solparker kan etableres uten vesentlige naturinngrep.

– Dette vil gjøre det mulig for næringsaktører og andre å bygge eksempelvis større solcelleanlegg og i tillegg selge overskuddsstrømmen til bygg i nærheten, uten fordyrende nettleie og annet, sier Frps Marius Arion Nilsen til rikskringkasteren.

I tillegg til de fire forslagene, er det enighet om å vurdere å midlertidig eller tidsbegrenset unnta mindre solenergianlegg fra søknadsplikt etter plan- og bygningsloven, med unntak for fredede og verneverdige bygg, og fjerne kravet om nettinnmelding på anlegg under 7 kW. Forslaget ble fremmet av en enstemmig energi- og miljøkomité, skriver Altinget.

De erfarer at totalt 12 strømforslag får flertall under avstemningen. Det ble totalt spilt inn 94 strømforslag.Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også