Støre svarer på ordførerkritikk: – Feil å planlegge kommunebudsjett basert på de høye kraftprisene

Flere kommuner kritiserer regjeringen for å flytte kraftkroner fra kommune til stat.
I PRAHA: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) brukte torsdagens budsjettdag på energimøter i Praha. Fredag svarte han om kraftsituasjonen. | Foto: Heiko Junge/NTB
I PRAHA: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) brukte torsdagens budsjettdag på energimøter i Praha. Fredag svarte han om kraftsituasjonen. | Foto: Heiko Junge/NTB
NTB

Flere kommuner kritiserer regjeringen for å flytte kraftkroner fra kommune til stat. – Feil å planlegge budsjett basert på den siste tids priser, sier Støre.

– Har de planlagt budsjettene sine basert på det strømprisnivået og inntektene de siste månedene, er det feil horisont, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) i NRKs Politisk kvarter.

Tolv Ap-ordførere har kritisert skatteøkningen for kommunalt eide vannkraftselskaper og mener regjeringen flytter penger fra kommunene til staten.

– Jeg tror alle har vært enige om at de høye inntektene til kraftselskapene bør fordeles på en mer rettferdig måte. Det har vi gjort. Hadde vi ikke gjort det, måtte vi ha hentet pengene fra et annet sted, det tror jeg ville skapt større problemer, sier Støre.

Regjeringen at kraftselskapene betaler staten 23 prosent av kraftprisen som overstiger 70 øre per kWh. Skatteinntektene fra dette anslås til om lag 16 milliarder kroner årlig.

– Det er en type avgift jeg håper forsvinner fort. Kommer prisene ned på normale nivåer, er vår hensikt at dette skal falle bort, sier Støre.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

NYTT HJEMMEBATTERI: Stefan Jansson i svenske Polarium and Edgeir Aksnes i det norske strømselskapet Tibber begynner å levere hjemmebatteri fra høsten 2023. | Foto: Tibber

Tibber lanserer hjemmebatteri

For abonnenter