Equinor starter produksjon fra Kristin Sør

– Tilknytning av tilleggsressurser til våre produserende knutepunkter er en kostnadseffektiv løsning for å øke produksjonen og forlenge levetiden til feltene våre i drift, sier Grete B. Haaland.
Gass- og kondensatfeltet Kristin ligger i den sørvestlige delen av Haltenbanken i Norskehavet | Foto: Equinor
Gass- og kondensatfeltet Kristin ligger i den sørvestlige delen av Haltenbanken i Norskehavet | Foto: Equinor

Equinor og partnerne melder at de har startet produskjon fra Kristin Sør søndag.

Partnerskapet leverte plan for utbygging og drift (PUD) av funnene Lavrans og Kristin Q som satellitter til Kristin-feltet i 2021. Lavrans ble funnet i 1995, mens Kristin-feltet ble satt i produksjon i 2005. Teknisk levetid for Kristin-plattformen er beregnet til 2043, med mulighet for ytterligere forlengelse.

– Kristin Sør-prosjektet viser vår strategi for å skape verdier ved å utvikle eksisterende infrastruktur på norsk sokkel. Sammen med våre partnere og leverandører har vi utviklet prosjektet og startet produksjonen fra Lavrans på en sikker og god måte, sier Trond Bokn, direktør for prosjektutvikling i Equinor.

En ny havbunnsramme er installert og knyttet opp mot Kristin-plattformen, som nå prosesserer olje og gass fra den første brønnen på Lavrans-feltet. Gassen skal eksporteres gjennom rørledningssystemet til det europeiske markedet, mens oljen skal transporteres til markedet med skip via lagerskipet (FSO) Åsgard C.

Ytterligere fire brønner er planlagt i første fase av Kristin Sør-prosjektet. Forventet produksjon i første fase av Kristin Sør-prosjektet er i PUD beregnet til 6,2 GSm3 gass og 1,9 MSm3 olje, totalt 58,2 millioner fat oljeekvivalenter.

– Dette er en viktig milepæl i planen vår for å fortsette å utvikle nye ressurser i et modent område i Norskehavet. Tilknytning av tilleggsressurser til våre produserende knutepunkter er en kostnadseffektiv løsning for å øke produksjonen og forlenge levetiden til feltene våre i drift. Denne løsningen bidrar til energisikkerhet og skaper arbeidsplasser i Norge, sier Grete B. Haaland, direktør for utforskning og produksjon nord.

Partnere i Haltenbanken Vest Unit er Equinor Energy AS (54,82 %, operatør), Petoro AS (22,52 %), Vår Energi ASA (16,66 %), TotalEnergies EP Norge AS (6 %).

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også