Seier i retten for britiske oljemotstandere

Britisk høyesterett underkjente en konsesjon gitt uten at utslipp fra forbrenning var vurdert. I Norge har staten en pågående ankesak om tillatelser til utbygging av tre olje- og gassfelt.
Her ser vi miljøforkjemper Sarah Finch (i midten med flasken) feirer utenfor Høyesterett i London, torsdag 20. juni 2024, etter at dommerne avgjorde at utslipp generert fra forbrenning av drivstoff skal vurderes ved tildeling av planleggingstillatelser for oljefelt. | Foto: Callum Parke/PA via AP
Her ser vi miljøforkjemper Sarah Finch (i midten med flasken) feirer utenfor Høyesterett i London, torsdag 20. juni 2024, etter at dommerne avgjorde at utslipp generert fra forbrenning av drivstoff skal vurderes ved tildeling av planleggingstillatelser for oljefelt. | Foto: Callum Parke/PA via AP
NTB og Johannes Enli Kalleberg

En kvinne gikk til retten etter at lokale myndigheter i Surrey ga klarsignal for flere oljebrønner på et område nær London-flyplassen Gatwick.

Sarah Finch argumenterte med at miljøutredningen av utbyggingen var ufullstendig fordi den ikke så på utslippene ved forbrenning av oljen som pumpes opp. Finch handlet på vegne av Weald Action Group, som kjemper mot olje- og gassutvinning på land.

– En enorm oppreisning

Etter å ha tapt i to rettsinstanser, vant Finch fram i høyesterett, der tre av fem dommere ga henne medhold, mens de to andre stemte imot.

– Fordi myndighetene ikke vurderte klimaeffekten ved forbrenning av oljen som skal produseres ved det planlagte anlegget, er ikke byggetillatelsen lovlig, fastslår høyesterett.

Finch sier kjennelsen er en enorm oppreisning og at hun er overlykkelig.

– I klimavitenskapen hører vi stadig om vippepunkter. I dag har vi sett en annen type vippepunkt. Lokale myndigheter kan ikke lenger slippe gjennom fremstilling av fossilt brensel uten en fullstendig vurdering av klimaeffekten, sier hun.

Kan justere ned produksjonsplan

Motparten UK Oil & Gas sier de nå vil revurdere sine planer for feltet, som de mener kan dekke 30 prosent av landets behov for olje.

– Domstolens noe bisarre kjennelse, som går mot alle tidligere rettsavgjørelser, understreker hvorfor selskapet over tid har flyttet fokus vekk fra olje og gass mot strategisk underjordisk lagring av hydrogen, sier toppsjef Stephen Sanderson.

En mulig løsning for feltet ved Gatwick er å samarbeide med kommunen om en plan for å holde produksjonen under 3700 fat per dag, som er grensen for at man må lage en miljøpåvirkningsrapport.

I januar tapte den norske stat et klimasøksmål fra Greenpeace og Natur og Ungdom om tillatelser til utbygging av tre olje- og gassfelt. Staten anket dommen, og mens saken pågår, sa Energidepartementet at det ikke er lov å gi nye tillatelser til å bygge ut de tre olje- og gassfeltene. 

I mars ble forbudet satt på pause av lagmannsretten, og en avgjørelse er ventet til høsten.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også