Vår Energi jekker opp investeringsanslag

Melder om økte kostnader for Johan Castberg- og Balder X-prosjektene på over syv milliarder kroner. 
NYE TALL: Vår Energi, her ved toppsjef Nick Walker, la frem en porteføljeoppdatering tirsdag. | Foto: Vår Energi
NYE TALL: Vår Energi, her ved toppsjef Nick Walker, la frem en porteføljeoppdatering tirsdag. | Foto: Vår Energi

I en porteføljeoppdatering fra Vår Energi tirsdag, økes investeringskostnadene i Johan Castberg-prosjektet med rundt fire milliarder kroner. Dette skjer samme dag som operatør Equinor har varslet om en økning i samme prosjekt, på 13 milliarder kroner.

Equinor og Vår Energi eier henholdsvis 50 og 30 prosent av Johan Castberg-lisensen, der utbyggingskonseptet er et produksjons- og lagerskip (FPSO) som skal kobles til brønner via havbunnsrammer. Petoro eier de siste 20 prosentene.

Årsaken til økningen skyldes både forflytting av arbeid fra Singapore til Stord, samt kostnadsutvikling for marine operasjoner og boring, opplyste Equinor tirsdag.

Også kostnadsanslagene for Balder X er oppjustert med 3,6 milliarder kroner. Balder X-prosjektet skal etter planen forlenge produksjonen til Balder-feltet i Nordsjøen til 2045, blant annet ved å oppgradere produksjonsskipet Jotun og boring av nye brønner. 

Prosjektet skal ferdigstilles innen fjerde kvartal neste år, en plan som ifølge meldingen er uforandret. Justeringen i kostnadsestimatet skyldes hovedsakelig et trangere leverandørmarked og et ønske om økt effektivitet i konstruksjonsarbeidet, heter det.

Vår Energi eier 90 prosent av Balder X-prosjektet, mens Kistos Energy eier de siste ti. 

– Balder X og Johan Castberg er to store utviklingsprosjekter som vil bidra til vår vekst og langsiktige verdiskapning, til tross for disse kostnadsøkningene, sier den nyansatte Vår Energi-sjefen Nick Walker i meldingen. 

I meldingen justerer selskapet også ned det øvre produksjonsestimatet for resten av året, til mellom 210.000-220.000 fat oljeekvivalenter per dag. Det forrige anslaget lå på opp mot 230.000 fat per dag.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også