Kostnadsestimatet for Johan Castberg har økt med 13 milliarder kroner

Partnerne i Johan Castberg, Equinor, Vår Energi og Petoro har oppdatert kostnadsestimatet for hele prosjektet.
PARTNERNE: Equinor, Vår Energi og Petoro må tåle endret kostnadsestimat for Johan Castberg-prosjektet.
PARTNERNE: Equinor, Vår Energi og Petoro må tåle endret kostnadsestimat for Johan Castberg-prosjektet.

– Kostnadene øker på grunn av større arbeidsomfang enn ventet og kostnadsøkninger i industrien, det tar vi på alvor. Men Johan Castberg er fortsatt et godt prosjekt med solid økonomi. Med en balansepris på rundt 35 dollar vil Johan Castberg-feltet gi store inntekter og ringvirkninger til fellesskapet fra Barentshavet i 30 år, sier Geir Tungesvik, konserndirektør for Prosjekter, boring og anskaffelser i Equinor i en pressemelding.

Han fastholder at planen om produksjonsstart fjerde kvartal neste år står fast, selv om kostnadene øker med 13 milliarder kroner.

I 2022 ble Johan Castberg-skroget med boligkvarter fraktet fra Singapore til Stord for installasjon og ferdigstillelse. Hovedårsaken til økningen i investeringsestimatet fra i fjor skyldes at arbeidsmengden som ble overført til Stord har vært mer omfattende og komplisert enn estimert. 

Framdriften har heller ikke vært som forventet. På grunn av kostnadsutviklingen i markedet har kostnadene også økt for marine operasjoner, boring og komplettering.

Da planen for utbygging og drift ble levert i 2017, var estimatet på 57 milliarder kroner. Nå er totalen på 80. Kostnadene har økt med 15,5 milliarder, i tillegg til en valutaeffekt på drøyt sju milliarder kroner, ifølge Equinor. 

«Johan Castberg er fortsatt et lønnsomt prosjekt med en balansepris på rundt 35 dollar per fat. De påviste volumene i Johan Castberg er anslått til å ligge på mellom 450 og 650 millioner fat olje. Skipet er designet for en daglig produksjon på nær 190 000 fat.», heter det i pressemeldingen. 

2000 personer jobber daglig på Johan Castberg-skipet på Stord. Når produksjonen er i gang, vil skipet sysselsette 1700 årsverk. 500 av disse i Nord-Norge, ifølge Equinor. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også