EU importerer rekordmye flytende gass fra Russland

Totalt har EU-importen av LNG økt med 40 prosent sammenlignet med 2021.
REKORDSTOR LNG-IMPORT: EU har økt LNG-importen fra Russland med 40 prosent fra 2021. | Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
REKORDSTOR LNG-IMPORT: EU har økt LNG-importen fra Russland med 40 prosent fra 2021. | Foto: Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
NTB

EU-land som Spania og Belgia har erstattet russisk rørgass med flytende gass – fra Russland, ifølge organisasjonen Global Witness.

I år ligger EU an til å slå tidligere rekorder når det gjelder import av flytende gass, såkalt LNG, fra Russland, viser data organisasjonen har samlet inn, skriver Financial Times.

Belgia og Spania kommer til å bli verdens andre og tredje største importør av russisk LNG, til tross for at EU har satt bremsene på import av russisk olje og gass som følge av Ukraina-invasjonen.

Totalt har EU-importen av LNG økt med 40 prosent sammenlignet med 2021, ifølge Global Witness.

– Sjokkerende

Riktignok ble det importert lite LNG før Ukraina-krigen, men økningen er likevel dramatisk, mener organisasjonen.

– Det er sjokkerende at EU-land, som har jobbet så hardt for å kutte ut russisk gass fra rør, bare har byttet den ut med flytende, sier Jonathan Noronha-Gant fra Global Witness til avisa.

– Det har ingenting å si om gassen kommer gjennom rør eller med skip. Det betyr uansett at europeiske selskaper sender milliarder til Putins krigskasse.

– Må stanses

Belgias energiminister Tinne van den Straeten sier til Financial Times at det er trist at flytende russisk gass fortsatt strømmer ut i Europa via belgiske havner, som Zeebrugge, og oppfordrer nå EU til å stanse importen.

Det er «absolutt nødvendig» at EU når målet om å frigjøre seg helt fra russisk olje og gass innen 2027, sier hun.

– Ellers risikerer vil å bli holdt som gissel av Moskva.

EUs energikommissær Kadri Simson uttalte i mars at EU «bør kvitte seg med russisk gass helt og fullt så raskt som mulig, men fortsatt ta forsyningssikkerheten i betraktning.»

Ifølge ferske EU-data har den totale andelen russisk gass og olje som blir importert til EU, falt fra tidligere nivåer på henholdsvis 40 og 30 prosent, til 21 og 2 prosent i andre kvartal i 2023, skriver Reuters.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også