Russiske skip var i nærheten av eksplosjonsstedet på Nord Stream

Skipene skal ha oppholdt set der eksplosjonene fant sted i flere timer, og i ett tilfelle i nærmere ett døgn.
RUSSISKE SKIP: Flere russiske skip var i nærheten av området der Nord Stream røret ble sabotert. | Foto: Swedish Coast Guard via AP
RUSSISKE SKIP: Flere russiske skip var i nærheten av området der Nord Stream røret ble sabotert. | Foto: Swedish Coast Guard via AP
NTB

I dagene og månedene før eksplosjonen på Nord Stream, var flere russiske skip nær eksplosjonsstedene på gassrørledningene.

Det melder NRK , som sammen med danske DR , svenske SVT og finske YLE har fått tilgang til radiokommunikasjon fra den russiske flåten.

Meldingene avslører at skipene tre ganger i juni og september i fjor seilte fra Russland til området der det senere eksploderte nær øya Bornholm i Østersjøen. Disse skipene hadde kapasitet til å utføre undervannsoperasjoner.

Ifølge NRK oppholdt skipene seg i områdene der eksplosjonene fant sted, i flere timer. I ett tilfelle i nærmere ett døgn. Deretter seilte skipene tilbake til Russland.

– Det er interessant. Det viser at russerne har hatt fartøy i området som har kapasitet til å kartlegge havbunnen. Og kartlegge for en eventuell innsetting av eksplosiver, sier orlogskaptein Tor Ivar Strømmen, hovedlærer i maritime operasjoner ved Sjøkrigsskolen i Bergen, til NRK.

Den russiske ambassaden i Oslo har ikke svart på NRKs tilbud om å imøtegå påstandene. Heller ikke de russiske ambassadene i Danmark, Sverige og Finland har villet svare.

I september i fjor ble det oppdaget fire lekkasjer i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 som følge av eksplosjoner på havbunnen nær Bornholm. Hovedteorien er at eksplosjonene skyldtes sabotasje, men det er stadig uklart hvilket land eller hvilken gruppering som står bak. Russland har avvist at de står bak.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også