SV vil ha alternativer til elektrifisering av Melkøya

Lars Haltbrekken mener staten må pålegge Equinor og Statnett å utrede alternativer.
UTREDE ALTERNATIVER: – Dagens rekordresultat for Equinor gjør det mer aktuelt enn noensinne å pålegge Equinor å ta i bruk CCS i stedet for elektrifisering på Melkøya. | Foto: Annika Byrde / NTB
UTREDE ALTERNATIVER: – Dagens rekordresultat for Equinor gjør det mer aktuelt enn noensinne å pålegge Equinor å ta i bruk CCS i stedet for elektrifisering på Melkøya. | Foto: Annika Byrde / NTB
NTB

Staten må pålegge Equinor og Statnett å utrede alternativer til elektrifisering av gasskraftverket på Melkøya, mener SVs Lars Haltbrekken.

Overfor NTB viser han til at Equinor onsdag leverte sitt beste årsresultat noensinne.

Dermed har de råd til enten å investere i karbonfangst og -lagring (CCS) eller å bygge en sjøkabel i stedet for den planlagte kraftlinjen over land, mener Haltbrekken.

– Dagens rekordresultat for Equinor gjør det mer aktuelt enn noensinne å pålegge Equinor å ta i bruk CCS i stedet for elektrifisering på Melkøya. Skal vi unngå de verste konsekvensene av klimakrisen, må en av Norges desidert største forurensere kutte sine utslipp. Her er det mulig både å kutte utslipp og sikre reindriften i området, sier han.

Frykter menneskerettsbrudd

Haltbrekken viser til at NVE i fjor høst slo fast at kraftlinjen, som er planlagt fra Skaidi til Hammerfest, vil bli en større utfordring for reindriften enn det man tidligere har trodd.

– Vi kan ikke risikere et nytt menneskerettighetsbrudd, slik vi er vitne til gjennom vindkraftutbygginga på Fosen, slår Haltbrekken fast.

Også Venstre krever karbonfangst på Melkøya i stedet for elektrifisering. Et forslag om saken er til behandling i Stortinget.

Elektrifiseringen av Melkøya-anlegget, som produserer flytende gass (LNG) til millioner av husstander i Europa, vil nemlig legge beslag på store deler av kraftoverskuddet i Nord-Norge.

Equinor har hevdet at CCS på Melkøya vil bli dyrt, med en kostnad på rundt 6.500 kroner per tonn CO2.

Bellona mener på sin side at Equinor har manipulert tallene og svartmaler situasjonen, og at en realistisk kostnad bare er på rundt halvparten.

– Helt ko-ko

Også Rødt er imot elektrifisering av Melkøya og har bedt om at Stortinget får saken til behandling.

– En slik stortingsbehandling gir anledning til å kreve alternativer, slik SV vil. Nå er det opp til regjeringen alene, sier energipolitisk talsperson Sofie Marhaug.

Hun kaller for øvrig planene om elektrifisering «helt ko-ko».

– At regjeringen skal tillate Equinor å støvsuge landsdelen for rimelig kraft, med de konsekvensene det får for natur, strømpriser, reinbeitesamer og andre næringsdrivende, er helt vanvittig, sier hun.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også