Verdifall for Aker ASA på tre milliarder

– I løpet av mine 14 år som sjef har jeg opplevd så stor usikkerhet i energimarkedene og energisikkerheten, sier Aker-sjef Øyvind Eriksen.
USIKKERT MARKED: For Aker og konsernsjef Øyvind Eriksen. | Foto: Anders Lie Brenna
USIKKERT MARKED: For Aker og konsernsjef Øyvind Eriksen. | Foto: Anders Lie Brenna

Det er den såkalte verdijusterte egenkapitalen for industrikonsernet, som brukes som et uttrykk for selskapets nettoverdi, som falt fra 72 milliarder til 69 milliarder kroner. Det viser tallene for tredje kvartal, som ble lagt frem fredag morgen.

–Vi rapporterer nok en gang om et marked preget av ekstrem volalitet og usikkerhet. I løpet av mine 14 år som sjef har jeg opplevd så stor usikkerhet i energimarkedene og energisikkerheten, sier konsernsjef Øyvind Eriksen i en børsmelding.

Selskapet rapporterte om et negativt resultat før skatt på over én milliard. Dette forklares blant annet med verdijusteringer i Aker Horizons, Aker BioMarine og Solstad Offshore.

Øyvind Eriksen, som også er styreleder i Aker BP, har hatt en travel energihøst. I september var han blant annet i møter med regjeringen, samt kolleger i Equinor og Vår Energi, for å snakke om hva som skal til for å inngå langtidskontrakter på gass. Slike kontrakter er nevnt som et av tiltakene for å sikre mer stabilitet i et galopperende marked.

– Aker BP ønsker å inngå langsiktige kontrakter. Spørsmål er: Hvem er motpart? I dagens prisnivå så er det en for høy risiko å ta for de fleste private aktører. Dette blir dels et spørsmål om prismekanismene, og dels om hvordan stater og selskaper skal samarbeide for løse denne alvorlige situasjonen, sa Eriksen til pressen den gang.

Aker-eier Kjell Inge Røkke har fått mest oppmerksomhet i høst på grunn av sine nylige flytteplaner til Sveits.Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også