Norge gir 100 millioner kroner til gasskjøp i Moldova

– Vi lover 100 millioner kroner til innkjøp av gass gjennom rørledninger fra Romania.
100 MILLIONER: – Vi lover 100 millioner kroner til innkjøp av gass gjennom rørledninger fra Romania. | Foto: Terje Bendiksby / NTB
100 MILLIONER: – Vi lover 100 millioner kroner til innkjøp av gass gjennom rørledninger fra Romania. | Foto: Terje Bendiksby / NTB
NTB

Norge gir 100 millioner kroner til Moldova for å hjelpe regjeringen med gasskjøp. Landet er under sterkt press fra Russland.

– Jeg har i dag hatt en samtale med Moldovas statsminister Natalia Gavrilita, som står i en kritisk situasjon. Regjeringen ønsker samarbeid med Europa, men er under sterkt press fra Russland, med uro igangsatt av prorussiske krefter, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Han sier at Norge vil hjelpe Moldova med å skaffe gass fra andre kilder enn Russland.

– Vi lover 100 millioner kroner til innkjøp av gass gjennom rørledninger fra Romania, sier Støre.

Den siste tiden har tusenvis demonstrert i Moldovas hovedstad Chisinau mot regjeringen i landet. Bakgrunnen har blant annet vært stigende gasspriser, spesielt på gass som blir kjøpt fra Russland. Russland har nylig også kuttet gasstilførselen.

Den korrupsjonsdømte opposisjonspolitikeren Ilan Shor har satt i gang demonstrasjonene, ifølge Reuters. Han bor i eksil i Israel og ble nylig satt på USAs sanksjonsliste.

USA omtaler ham som en oligark på rømmen.

– Shor har jobbet sammen med andre korrupte oligarker og Moskva-baserte virksomheter for å skape politisk uro i Moldova og prøver å undergrave landets EU-søknad, skriver USAs utenriksminister Antony Blinken i en pressemelding.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også