Sterk eksportverdi til tross for prisfall på olje og gass

Samtidig var det nettoimport av strøm for 5,4 milliarder kroner i september.
217,8 MILLIARDER: – Prisene ligger langt over fjorårets nivåer | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
217,8 MILLIARDER: – Prisene ligger langt over fjorårets nivåer | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
NTB

Eksportverdien for varer utgjorde 217,8 milliarder kroner i september. Det er en økning på 66,5 prosent sammenlignet med september i fjor.

Oppgangen er sterkt drevet av prisvekst for viktige eksportvarer, men for flere av varene har prisene falt de siste månedene, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

– Oppgangen i september er sterkt drevet av høye priser for olje, gass, raffinerte oljeprodukter, elektrisk strøm, fisk og metaller. Prisene ligger langt over fjorårets nivåer, men for flere av disse viktige eksportvarene har prisene falt de siste månedene, sier seksjonssjef Therese Løken Vestre i SSB.

Importverdien i september økte med 24,1 prosent fra tilsvarende måned i fjor og utgjorde 95,4 milliarder kroner. Norges handelsoverskudd endte på 122,4 milliarder kroner mot 54 milliarder i september året før.

Fall i olje- og gassprisen

Eksportverdien for naturgass utgjorde 113 milliarder kroner i september, en nedgang på 36 prosent fra måneden før, men mer enn en dobling fra september i fjor.

– Gassprisen økte kraftig i juni, juli og august. I september falt prisene med hele 20,7 prosent fra det rekordhøye nivået i august. Nedgangen forklares med at europeiske gasslagre ble fylt opp raskere enn ventet, sier Løken Vestre.

Planlagt vedlikehold reduserte kapasiteten i september. Eksporten av naturgass var 8,4 milliarder standardkubikkmeter, 5,8 prosent lavere enn i september i fjor. Leveransene hittil i år har økt med 6,1 prosent, og det ventes ny årsrekord for naturgasseksporten.

Oljeprisen falt for tredje måned på rad. I september var eksportprisen 926 kroner fatet, en nedgang på 1,3 prosent fra august i år, men opp 40,7 prosent fra september i fjor.

Antallet eksporterte fat var 45,5 millioner – ned 5 prosent sammenlignet med september i fjor. Eksportverdien endte på 42,1 milliarder kroner, en nedgang på 8,1 prosent fra august i år, men 33,7 prosent høyere enn i september året før.

Rekordhøy strømimport

September var første gang siden begynnelsen av 2020 at Norge ble netto importør av strøm.

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) skriver at høy vindkraftproduksjon bidro til lavere kraftpriser på kontinentet og import til Norge. Importen utgjorde 1,7 millioner megawattimer (MWh) til en verdi av rekordhøye 5,4 milliarder kroner.

Importprisen per MWh gikk ned 2,6 prosent fra august, men var nesten fire ganger så høy sammenlignet med september i fjor.

Strømeksporten var på det laveste nivået siden 2019 og endte på 974.000 MWh i september til en verdi av 2,3 milliarder kroner. Eksportprisen gikk ned 28,6 prosent fra august, men var nesten tre ganger som høy som september året før.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også