Politiet: Uavklart situasjon ved gassfeltet Ormen Lange

Heimevernet har vakthold ved Ormen Lange-gassanlegget i Aukra kommune i forbindelse med en uavklart situasjon på stedet.
VAKTHOLD: Ormen Lange er en subsea installasjon. Gassen føres i land til Nyhamna gassprosesseringsanlegg. | Foto: Shell
VAKTHOLD: Ormen Lange er en subsea installasjon. Gassen føres i land til Nyhamna gassprosesseringsanlegg. | Foto: Shell
NTB

Det har oppstått en situasjon på Ormen Lange-anlegget i Aukra kommune. Både Heimevernet og politiet er involvert.

Politiet i Møre og Romsdal skriver på Twitter klokken 9.16 at de er på vei til stedet.

Ormen Lange er Norges nest største gassfelt, og brønnstrømmen prosesseres på Nyhamna, skriver Shell.

Det har vært mye oppmerksomhet rundt beredskapen ved olje- og gassanlegg i Norge og andre Nato-land etter at gassrørledningen Nord Stream i Østersjøen ble brutt 27. september. Det er antatt at ledningen ble utsatt for sabotasje, og Russland regnes av Nato-landene for å være hovedmistenkt.

NTB har vært i kontakt med Shell, som ikke ønsker å kommentere situasjonen foreløpig. NTB har også vært i kontakt med Forsvarets operative hovedkvarter, som henviser til politiet.

Politiet skriver på Twitter at de har begrenset kapasitet til å svare mediene.

– Foreløpig vet vi lite om hva som skjer, men jeg regner med at vi får mer informasjon om ikke lenge, sier ordfører i Aukra kommune Odd Jørgen Nilssen (H) til NTB.

Saken oppdateres.

Fakta om Ormen Lange

  • Ormen Lange er Norges nest største gassfelt. Ved utbyggingen var dette Norges til da dypeste felt, på 850 til 1100 meters havdyp.
  • Ormen Lange har ingen plattform eller installasjoner på havoverflaten. Alt offshore produksjonsutstyr er lokalisert på havbunnen, ca. 120 kilometer nordvest for Kristiansund i Norskehavet.
  • Dette havområdet kan ha ekstreme vind og bølgeforhold. Ved havbunnen kan sjøvannet holde minusgrader.
  • Fire brønnrammer er installert på feltet. Hver ramme kan romme 8 brønner.
  • Brønnstrømmen fra Ormen Lange blir prosessert på Nyhamna. Gassen eksporteres gjennom Langeled, som har mottakspunkt i Easington i England. Via knutepunkt i Nordsjøen kan gass fra Langeled også rutes andre steder.
  • På platåproduksjon forsynte Ormen Lange mer enn 25 prosent av Storbritannias gassforbruk. Introduksjonen av Ormen Lange bidro til å plassere Norge som verdens andre største gasseksportør etter Russland.
  • Både utbyggingen og den videre utviklingen av Ormen Lange består av store delprosjekter som krever ny teknologi og innovasjon.
  • I 2021 besluttet lisenspartnerne offshore kompresjon for Ormen Lange. To kompressorstasjoner som håndterer rikgass skal installeres på havbunnen nær brønnhodene. Prosjektet er designet for kunne produsere ytterligere 30-50 milliarder kubikkmeter naturgass fra Ormen Lange. Dette er forventet å øke feltets utvinningsgrad fra 75 til 85 prosent.
  • Lisenspartnerne i Ormen Lange er Shell (operatør), Equinor, Petoro, PGNiG og Vår Energi.

Kilde: Shell

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også