Aker Carbon Capture får milliardkontrakt med Ørsteds storsatsing på CCS

– Vi ser frem til å jobber med Ørsted og bidrar til deres avkarboniseringsreise og til Danmarks CCS-ambisjoner, sier Valborg Lundegaard.
ØRSTEDS CCC-PROSJEKT: – Ørsted har tilbudt å fange og lagre 430.000 tonn CO2 årlig fra 2026, og garantert oppstart av CCS i 2025, sier Mogens Hagelskær i den danske Energistyrelsen. | Foto: Ørsted
ØRSTEDS CCC-PROSJEKT: – Ørsted har tilbudt å fange og lagre 430.000 tonn CO2 årlig fra 2026, og garantert oppstart av CCS i 2025, sier Mogens Hagelskær i den danske Energistyrelsen. | Foto: Ørsted

Danske Ørsted har fått en gigantkontrakt med Energistyrelsen i Danmark for å gjennomføre deres første prosjekt med fangst, transport og lagring (CCS) av CO2 i full skala.

Ørsted får 8 milliarder danske (12,5 milliarder norske) kroner i støtte for en 20 årskontrakt med å fange CO2 fra selskapets biomassefyrte kraftvarmeverk Avedøre og Asnæsværket.

– Ørsted har tilbudt å fange og lagre 430.000 tonn CO2 årlig fra 2026, og garantert oppstart av CCS i 2025. Dette bringer Danmark nærmere klimamålene, og enda litt mer enn den politiske avtalen tilsier. Vi ser frem til samarbeidet med Ørsted, sier direktør Mogens Hagelskær den danske Energistyrelsen, i en pressemelding.

Aker Carbon Offshore melder samtidig at de har fått en stor kontrakt med Ørsted i forbindelse med tildelingen. De skriver i en pressemelding at de skal levere fem Just Catch-enheter, samt tilleggsutstyr, til en forventet kontraktsverdi på over 200 millioner euro. Med dagens valutakurs tilsvarer det omtrent 2,3 milliarder norske kroner.

– Vi er stolte av vårt samarbeid med Ørsted og ser på dette prosjektet som en milepæl for vårt Just Catch standardiserte konsept, et modulært og konfigurerbart tilbud som muliggjør tidseffektiv distribusjon av karbonfangstenheter til mellomstore utslippsmarkeder. Vi ser frem til å jobber med Ørsted og bidrar til deres avkarboniseringsreise og til Danmarks CCUS-ambisjoner, sa Valborg Lundegaard, Aker Carbon Captures administrerende direktør.

Ifølge Ørsted er dette prosjektet første steg i å etablere en dansk CO2-infrastruktur i stor skala. De sier at Asnæsverket ikke bare skal fungere som knutepunkt for fangst og transport av Ørsteds egne CO2-utslipp, men også til å transportere andres CO2.

Som en del av prosjektet skal de 430.000 tonnene CO2 som skal fanges fra 2026 fraktes med skip til Northern Lights sitt lagerreservoar i den norske delen av Nordsjøen.

Her har Ørsted inngått kontrakt med Northern Lights – hvis prosjekt skal stå ferdig i 2024.

– Vi er veldig glade for at Ørsted har valgt Northern Lights for CO2-lagring. Denne avtalen understreker det kommersielle potensialet til CO2-fangst og -lagring og er et bevis på at markedet for transport og lagring av CO2 utvikler seg raskt, sier Børre Jacobsen, administrerende direktør i Northern Lights, i en pressemelding.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også