Norge og USA avviser påstand om at de sto bak Nord Stream-eksplosjon

– Dette er ren fiksjon.
AVVISER PÅSTAND: – Disse påstandene er falske, sier UD til nyhetsbyrået AFP. | Foto: NTB
AVVISER PÅSTAND: – Disse påstandene er falske, sier UD til nyhetsbyrået AFP. | Foto: NTB

Regjeringene i USA og Norge avviser en tekst der journalist Seymour Hersh anklager landene for å ha stått bak sabotasjen mot gassledningen Nord Stream.

I den selvpubliserte teksten skriver den kontroversielle gravejournalisten Hersh at amerikanske marinedykkere med norsk bistand plasserte sprengladninger ved gassledningen i fjor sommer, og at disse ble utløst i september.

Saken er basert på én kilde, som ikke er navngitt, og utover det er påstanden udokumentert. Hersh hevder beslutningen om å ødelegge gassledningen ble tatt i hemmelighet av USAs president Joe Biden for å hindre Russland i tjene penger på salg av gass til Europa.

– Dette er ren fiksjon, sier talsperson Adrienne Watson i USAs nasjonale sikkerhetsråd, mens etterretningsorganisasjonen CIA kaller påstanden «fullstendig falsk». Det er også reaksjonen fra Utenriksdepartementet i Norge.

– Disse påstandene er falske, sier UD til nyhetsbyrået AFP.

Vestlige land ga tidlig Russland skylden for eksplosjonen, som skjedde i kjølvannet av invasjonen av Ukraina. Myndighetene i Sverige; Danmark og Tyskland har etterforsket hendelsen, men har ikke lagt skylden på et bestemt land eller aktør.

Russland har beskyldt USA og Storbritannia for å stå bak eksplosjonen.

Hersh ble først kjent da han avslørte My Lai-massakren under Vietnamkrigen. Han har også kommet med kontroversielle uttalelser, som å avvise at regjeringsstyrkene brukte gass i et angrep under borgerkrigen i Syria i 2013.

(©NTB)

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også