Vil etablere karbonfangst ved Trehørningen energisentral innen 2025

Carbon Centric og Eidsiva Bioenergi har inngått en intensjonsavtale om karbonfangst ved avfallsforbrenningsanlegg utenfor Hamar.

Carbon Centric og Eidsiva Bioenergi skriver i en pressemelding at de har inngått en intensjonsavtale om å etablere karbonfangst ved avfallsforbrenningsanlegget Trehørningen energisentral utenfor Hamar.

De anslår at mellom 50 000-70 000 tonn CO2 kan hentes ut fra røykgassen årlig, og har som mål at anlegget står klart i 2025.

– Dette er et levende eksempel på at karbonfangst lar seg gjennomføre allerede i dag. Nøkkelen er modulbaserte karbonfangstanlegg med mindre og standardiserte dimensjoner. Det gjør at forbrenningsanlegg kan kutte sine klimagassutslipp på en raskere, rimeligere og tryggere måte, forteller Kenneth Juul, CCO, Carbon Centric.

Avfallsforbrenning på Trehørningen er viktig for å håndtere avfall som ikke kan, bør eller skal gjenvinnes. Anlegget står i dag for behandling av restavfallet fra lokale interkommunale selskap og næringsaktører. Overskuddsvarmen gjenvinnes til fjernvarme som forsyner Hamar by og omegn med fornybar energi, industridamp og strøm.

Selskapene påpeker at dette avlaster strømnettet og bidrar til elektrifisering av samfunnet.

– Her kan vi gi biogen CO2 til bruksmarkedet for å erstatte fossilt CO2, samtidig som vi fjerner utslippet fra anlegget vårt. Dette er et bidrag til sirkulær økonomi som er i tråd med vår strategi. Og når CO2 først er fanget, kan man også se mulighet for fremtidig lagring, sier Marit Storvik, direktør i Eidsiva Bioenergi AS.

Carbon Centric, med Østfold Energi som største eier, er i ferd med å bygge opp en plattform for karbonfangst og håndtering av CO2. Med realisering av dette prosjektet vil selskapet komme opp i et totalt fangstvolum på 170.000 tonn.

I første omgang skal den resirkulerte gassen gå til bruk, men på sikt vil det være mulig å lagre deler av volumet. I mellomtiden sørger karbonfangst fra bærekraftige kilder for at man får en mer grønn CO2 inn i brukermarkedet, noe som både bidrar til å fortrenge CO2 fra fossile kilder og til etableringen av nye bærekraftige produkter.

– Ved å fokusere på bruk av CO2 fra bærekraftige kilder kan vi etablere mer fangstkapasitet på kortere tid, uavhengig av lageralternativene, sier Juul.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

NYTT HJEMMEBATTERI: Stefan Jansson i svenske Polarium and Edgeir Aksnes i det norske strømselskapet Tibber begynner å levere hjemmebatteri fra høsten 2023. | Foto: Tibber

Tibber lanserer hjemmebatteri

For abonnenter