Nasjonal sikkerhetsmyndighet: Det er avslørt planer for å slå ut deler av kraftnettet

– Sikkerhetstjenesten har avslørt konkrete planer for å slå ut deler av det norske kraftnettet, sier assisterende direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.
KONKRETE PLANER: –Kraftnettet er et mål for sabotasje og villede handlinger, sier Vigdis Grønhaug, assisterende direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet. | Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
KONKRETE PLANER: –Kraftnettet er et mål for sabotasje og villede handlinger, sier Vigdis Grønhaug, assisterende direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet. | Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
NTB

Det melder Teknisk Ukeblad.

NSM understreker senere overfor NTB at det ikke nylig er avslørt slike planer, og at det er snakk om tilfeller opp gjennom historien.

– Det finnes neppe noe annen livsviktig virksomhet, hvor samfunnet kan lammes i lang tid med enkle midler, advarer Vigdis Grønhaug, som er assisterende direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Advarselen kom da Grønhaug talte til kraftbransjen under NVEs Energidager torsdag.

– Kraftnettet er et mål for sabotasje og villede handlinger. Kraftbransjen er noe av det mest verdifulle vi har, sa Grønhaug.

Hun mener bransjen blant annet må spørre seg om hvor mange russere som jobber i kraftsektoren i Norge i dag, og hvor mye kinesisk teknologi som benyttes.

– Vi vet at det jobber russere der. De er jo da en innsidetrussel. De kan lett få tilgang på informasjon om de viktigste verdiene i kraftsektoren, som kan utnyttes av Russland. Det er den store risikoen, sier Grønhaug til Teknisk Ukeblad.

Kristian Markegård, ansvarlig for sikkerhet i kraftforsyningen i NVE, mener på den andre siden at Norge har en robusthet i kraftforsyningen som mange vil misunne oss.

– Det finnes ikke én bryter som tar ut kraftsystemet vårt, heller ikke deler av det. Vi har redundans, godt nett og god beredskap. Vi har også bemannede driftssentraler som vil oppdage uregelmessigheter, sa Markegård i sitt innlegg.


Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også