EU skal stressteste energinettet

– Vi er i en situasjon nå der trusselen mot kritisk infrastruktur er veldig høy, og vi må handle.
STRESSTEST: EU-kommisjonen ønsker å stressteste strømnettet for å beskytte kritisk energi-infrastruktur. | Foto: Marius Helge Larsen / NTB
STRESSTEST: EU-kommisjonen ønsker å stressteste strømnettet for å beskytte kritisk energi-infrastruktur. | Foto: Marius Helge Larsen / NTB

EU-kommisjonen ønsker å stressteste strømnettet for å beskytte kritisk energi-infrastruktur.

Gjennom en øvelse skal man se på mulige krisesituasjoner der strømforsyningen er truet. Mulige scenarioer skal utarbeides i samarbeid med medlemslandene.

Det kunngjorde innenrikskommissær Ylva Johansson da hun tirsdag la fram tiltakspakken for økt beskyttelse av energinettet og annen kritisk infrastruktur.

– Må handle nå

Sabotasjen av gassrørledningene Nord Stream og andre hendelser nylig, har gjort det klart at motstandskraften til EUs kritiske infrastruktur er truet, slo EU-toppen fast.

– Vi er i en situasjon nå der trusselen mot kritisk infrastruktur er veldig høy, og vi må handle, sa Johansson.

Målet med de nye tiltakene er å se hvordan landene og ulike EU-institusjoner, organer og byråer samarbeider om mulige kritiske hendelser. Særlig vil man se på hvordan det håndteres dersom det skulle oppstå betydelige forstyrrelser i «levering av essensielle tjenester».

Tiltakene deles inn i tre kategorier: forberedelser, respons og internasjonalt samarbeid.

Samarbeid med Nato

EU ønsker også å utvide samarbeidet med Nato. Det innebærer at det opprettes en egen innsatsgruppe for dette formålet, hvor EU og Nato skal delta. Nato har allerede sagt seg villig til å delta i dette samarbeidet, ifølge Johansson.

Det er også et ønske om å øke samarbeidet med EUs naboland, for eksempel på Balkan.

Det er maktpåliggende å handle raskt. EU må trappe opp sin kapasitet for å beskytte seg mot angrep på kritisk infrastruktur, både i EU-landene og omliggende naboland, mener EU. Ifølge Johansson handler det om å utvide områder man er oppmerksom på, og samarbeide bedre mellom landene. Men overvåkingen vil ikke medføre store økte kostnader.

– Medlemslandene gjør dette allerede, men vi ønsker å koordinere bedre, sier Johansson.

Hun forklarte at det også handler om å bli flinkere til å se ting i sammenheng. Hvis noe regnes som kritisk område i ett medlemsland, må man også regne det som kritisk infrastruktur i andre medlemsland. Man må bli mer oppmerksom på mulige ringvirkninger, ifølge Johansson.

I tillegg til energiforsyningen vil tiltakene også rette seg inn mot en rekke andre kategorier, som digital infrastruktur, transport og romfart. Til sammen elleve ulike kategorier omfattes.

(©NTB)

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også