Flere prisområder i Tyskland kan gi lavere strømpriser i Sør-Norge

– Får man et nytt budområde for Nord-Tyskland, som er et overskuddsområde, så kommer prisene i Sør-Norge til å gå ned.
Foto: Anders Lie Brenna
Foto: Anders Lie Brenna

I motsetning til Norge, som er delt inn i fem prisområder, er hele Tyskland ett prisområde med samme pris. Det er tilfelle selv om Tyskland sliter veldig med å få overført strøm fra en nord til sør på grunn av begrensninger i strømnettet.

skriver Montel at analyseselskapet Kinect Energy advarer investorer som vurderer ny kraftproduksjon i Sør-Norge om at en eventuell inndeling i flere prisområder kan gi store utslag for strømprisene kraftverkene kan oppnå i Norge.

– Hvis du skal bygge i Sør-Norge, må du kanskje ta med i betraktningen hva som skjer i Tyskland og for så vidt i England. Får man et nytt budområde for Nord-Tyskland, som er et overskuddsområde, så kommer prisene i Sør-Norge til å gå ned, sier Paul Ørstavik i Kinect Energy til Montel.

Storbritannia er også ett enkelt prisområde, men der har National Grid foreslått en reform. I Tyskland har det også oppstått en politisk debatt om Tyskland bør deles opp flere prisområder.

– Det at det nå faktisk blir uttalt offentlig av tyske politikere at de vil ha en oppsplitting, og at de ikke lenger stiller seg solidarisk bak ett prisområde, det har aldri skjedd før. Det er overraskende, sier Ørstavik til Montel..

Det er imidlertid kontroversielt å dele opp Tyskland i flere prisområder fordi det vil gi høyere strømpriser for industrien i Sør-Tyskland.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også