Google skal bygge skyregion med flere datasentre i Norge

– Overgangen til et mer fornybart og elektrifisert samfunn krever digitalisering av energisystemet, sier Jon Andreas Pretorius i nettselskapet Elvia.
FLERE DATASENTRE: – Vi har en rekke steder vi ser på. Endelig beslutning om de tre stedene er ikke fattet ennå.
FLERE DATASENTRE: – Vi har en rekke steder vi ser på. Endelig beslutning om de tre stedene er ikke fattet ennå.

Google Cloud skal bygge en skyregion i Norge. Det innebærer bygging av flere datasentre som skal kobles opp på det norske strømnettet og bruke fornybar energi fra norske energikilder. Det skriver Google i en pressemelding.

– Denne kunngjøringen er et tydelig eksempel på at Google øker sine investeringer i Norge, og at vi forsterker våre forpliktelser til å støtte en bærekraftig digitalisering i hele regionen, sier Tine Austvoll Jensen, norgessjef i Google.

Fra før av har Google 35 skyregioner for sin skytjeneste Google Cloud. Med en lokal region kan norske kunder etablere skytjenester uten at dataene går utenfor landets grenser. Skytjenesten leverer også Googles kjente tjenester som søk, YouTube, GMail og Google Docs.

Den amerikanske IT-giganten er opptatt av fornybar energi, og kjøper regelmessig opprinnelsesgarantier for alle sine datasentre. Selskapet har forpliktet seg til å operere utelukkende på utslippsfri energi innen 2030.

– Overgangen til et mer fornybart og elektrifisert samfunn krever digitalisering av energisystemet. Både etablerte og nye aktører i energisystemet er avhengig av evnen til å jobbe sammen gjennom sanntidsdata og delte analyser. Da trenger vi offentlige skyer med fleksible og skalerbare løsninger. Samtidig er det viktigere enn noen gang at vi kan beskytte kritisk infrastruktur lokalt i Norge. En norsk skyregion gir oss muligheten til å løse begge disse utfordringene, sier Jon Andreas, Pretorius, CIO i nettselskapet Elvia.

Google Norge er svært glade for at Norge nå får en egen skyregion, og de mener det vil åpne mange muligheter for norske bedrifter. Det inkluderer energibransjen.

– Én ting er å bygge datasenter, men det er også viktig å gjøre det på en måte som bidrar til verdiskapning i det norske samfunnet. Alt rundt energi er et viktig tema for oss, sier norgessjefen for Google Cloud, Kjell Arne Yttervik til digi.no.

Han opplyser at det så langt ikke avgjort hvor datasentrene skal plasseres, men han bekrefter til digi.no at det er viktig å legge datasentre i områder med kraftoverskudd.

– Vi har en rekke steder vi ser på. Endelig beslutning om de tre stedene er ikke fattet ennå, sier Yttervik til digi.no.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også