Tysk TSO advarer om at eksportrestriksjoner kan bli nødvendig

- Vi ser en spent forsyningssituasjon den kommende vinteren.

Europa står i en energikrise som følge av at gassleveransene fra Russland er kraftig redusert. Det har ført til usikkerhet om hvordan Tyskland og resten av Europa skal klare seg gjennom vinteren, og det har ført til ekstremt høye strømpriser.

Nå advarer Aprion, en av Tysklands systemoperatører (TSO), at det kan bli nødvendig med begrensninger i strømeksporten fra Tyskland for å unngå ukontrollerte strømbrudd. Bloomberg skriver at det kan skje som en følge av mulige gassrasjoneringer.

–Vi ser en spent forsyningssituasjon den kommende vinteren, skriver en pressetalskvinne for Amprion på e-post til Bloomberg.

TSO i Vest-Tyskland

Amprion er systemoperatør i den vestlige delen av Tyskland, og de er den største av fire TSO-er. De drifter totalt 11.000 km strømnett, og har 950 ansatte.

Statnett og Norge har for øvrig mest kontakt med systemoperatøren Tennet. De er ansvarlige for det tyske strømnettet nordvest, midt og sørøst i Tyskland. Selv om Tyskland er et stort land med store utfordringer når det gjelder intern overføring av strøm, er hele landet ett prisområdet.

I eposten til Bloomberg presiserer Amprion at eventuelle restriksjoner på strømeksporten er et siste tiltak, og at det i så fall vil bli iverksatt så begrenset som mulig.

– Når andre tiltak ikke har vært tilstrekkelig effektive, kan både elektrisitetseksporten begrenses eller målrettede belastninger kan kontrolleres og midlertidig stenges for å opprettholde nettsikkerheten, skriver Amprion til Bloomberg.

Dersom det blir eksportrestriksjoner i Tyskland, vil det først og fremst gå utover Frankrike og Østerrike. De var største nettoimportører av strøm fra Tyskland i 2021, og de er ekstra avhengig av strømimport nå som den franske kjernekraften sliter med produksjonen som følge av nødvendig vedlilkehold og begrenset kjølekapasitet.

RME og Statnett vil ikke ha eksportbegrensninger

Spørsmålet om eventuelle restriksjoner på strømeksport er et kontroversielt tema. I utgangspunktet kan ikke land begrense strømeksport av andre hensyn enn driftsituasjonen i ”Day Ahead”-markedet det kommende døgnet.

RME har vurdert handlingsrommet, og de har kommet frem til at det er mulig å gjøre det av hensyn til forsyningssikkerheten, det vil si av hensyn til at Norge kan gå tom for vann i magasinene, men kun hvis ingen andre tiltak nytter. De anbefaler ikke at Norge iverksetter restriksjoner på strømeksporten.

Det gjør heller ikke Statnett. I sin rapport om tiltak for å håndtere en eventuell svært anstrengt kraftsituasjon (SAKS), er de tydelige på at de ikke anbefaler restriksjoner på strømeksporten. Det begrunnes med at Norge vil trenge import for å dekke opp strømforbruket på de kaldeste dagene, og at eventuelle begrensninger kan føre til mottiltak.

De nordiske systemoperatørene har da også advart Norge mot det de mener er farlig alenegang, og at det kan skape en farlig presedens dersom Norge velger å ilegge restriksjoner på strømeksporten.

Olje- og energiminister Terje Aasland er imidlertid tydelig på at det kan bli nødvendig.

– Jeg ønsker å forsterke energisamarbeidet med EU, men når vi er i helt spesiell situasjon med lite tilsig og lav magasinfylling, så er dette noe vi må gjøre for å unngå at Norge går i svart. Alternativet er å la det gå tomt for vann. Det er ikke aktuelt, sa Aasland til NTB så sent som 25. september.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også