Marius Stamnes fikk høre at han var dum som satset på oljebransjen

Petroleumsingeniør Marius Stamnes fra Harstad vokste opp med en far i oljebransjen, og lærte seg fort hva permitteringsvarsel innebærer. Alt dette visste han da han tok fatt på sivilingeniørstudiene. 
INGENIØR: Marius Stamnes fra Harstad er utdannet sivilingeniør innen petroteknologi fra NTNU. Under studiene fikk han høre at han var dum som satset i den retningen. | Foto: Privat
INGENIØR: Marius Stamnes fra Harstad er utdannet sivilingeniør innen petroteknologi fra NTNU. Under studiene fikk han høre at han var dum som satset i den retningen. | Foto: Privat

– Vi bruker å si det litt flåseste i familien at det første ordet jeg lærte var permitteringsvarsel, sier Marius Stamnes til EnergiWatch, og humrer. 

I 2008 var han ferdig utdannet sivilingeniør innen petroleumsteknikk ved NTNU. Gjennom hele studiet hadde han kjent på negativiteten i oljebransjen, og flere hadde stilt spørsmålstegn ved målet hans. 

– I den tiden var det mange ungdommer som ikke ville søke seg til bransjen. Jeg visste at det alltid kom til å gå i bølger. 

Ryktet snudde

Men gjennom studietida til Marius Stamnes forandret nemlig alt seg for petroleumsbransjen. Fra å være et svært lite attraktivt studie, gikk det til å bli høyaktuelt igjen.

– Det gikk altså fra å være minst til mest attraktiv da jeg nærmet meg slutten av studiene. Da jeg gikk inn i fast arbeid, opplevde jeg en «evig opptur», minnes Stamnes. 

Stamnes hadde gode år, først i Odfjell Drilling i Bergen, i en trainee-stilling. Odfjell Drilling ble delvis kjøpt opp høsten 2011, og Stamnes ble en del av Ross Offshore. Senere gikk han over i Halliburton, og flyttet hjem til Harstad. 

– Dette var gode år for meg. Først ble jeg sett på som dum som studerte for å jobbe i petroleumsbransjen. Sakte men sikkert snudde det, og studiet mitt ble sett på som et av de mest attraktive. 

40.000 mistet jobben

Etter en stund i Halliburton, gikk turen videre. Weatherford etablerte et eget kontor midt i Harstad sentrum, og hentet Stamnes over i 2013. Stamnes minnes en svært offensiv tid, der oljebransjen vokste raskt i Nord-Norge. Men bølgedalen innhentet bransjen nok en gang. 

– Da jeg kom hjem til Harstad skapte Castberg-feltet i Barentshavet store forventninger, og det endte med at Weatherford åpnet sitt eget kontor. Dette var en kjempemorsom tid, og det skjedde mye spennende i nord. Men så kom krisen i oljebransjen i 2014. 

Ny brønnteknologi i USA førte til at de økte produksjonen av olje betraktelig. OPEC holdt først igjen sin produksjon for å holde oljeprisen oppe, men etterhvert åpnet også de slusene. Oljeprisene sank fra godt over 100 dollar fatet til rundt 30 dollar mellom 2014 og 2016. I Norge førte dette til at rundt 40.000 personer mistet jobben i petroleumssektoren. 

– Vi merket at ting begynte å bli vanskelig. I januar 2015 var vi plutselig i gang med drøftelsesmøter, og oppsigelsene begynte å komme. Heldigvis for min del, hadde jeg en god del erfaring offshore, og ble flyttet over i en ny avdeling i Weatherford. 

Satser internasjonalt

Gleden varte derimot ikke lenge for Stamnes. Weatherford bestemte seg for å stramme inn, og boreoperasjonene ble satt på vent. Dermed ble også Stamnes’ nye avdeling lagt ned, og han måtte ut på jobbmarkedet igjen.

– Jeg klarte meg relativt fint, og fikk jobb ganske kjapt. Mest synd synes jeg i flere av mine kamerater i Stavanger. Enkelte gikk uten jobb i over to år, sier Stamnes. 

Etter en periode i den lokale kunnskapsparken, Kupa i Harstad, er han nå tilbake i petroleumsbransjen. Nå i teknologiselskapene Scale Protection og Completion Tracer, som salgsdirektør. Dette er to selskaper som, med hver sin unike teknologi, har endret måten man overvåker oljebrønner og prosessanlegg på. 

LES MER: Harstad-firma revolusjonerte brønnteknologi på norsk sokkel - nå går de ut i verden med ny teknologi

– Jeg er tilbake i en veldig spennende jobb, hvor jeg nå jobber internasjonalt fra Harstad, sier Stamnes. 

Han har ofte møter med internasjonale aktører fra sitt kontor i den nordnorske oljebyen, hvor Equinor og tidligere Statoil, har hatt hovedkontor siden 80-tallet. Selskapet Completion Tracer er rimelig ferskt. 2. mai ble selskapet lansert, og i likhet med søsterselskapet Scale Protection, leverer det overvåkningstjenester for brønnene og prosessanleggene. Sistnevnte selskap er allerede godt etablert både på Europeisk sokkel, og i USA. Målet nå er å konkurrere på verdensbasis også med Completion Tracer. 

– Det at vi klarer å konkurrere internasjonalt fra vårt kontor, som er langt unna, gjør meg veldig giret.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også

NYTT HJEMMEBATTERI: Stefan Jansson i svenske Polarium and Edgeir Aksnes i det norske strømselskapet Tibber begynner å levere hjemmebatteri fra høsten 2023. | Photo: Tibber

Tibber lanserer hjemmebatteri

For abonnenter