Får en halv million i bot for brudd på minstevannsføring

Småkraft Green Bond 2 irettesettes av NVE.
Stølselva kraftverk ligger i Sunnfjord kommune | Foto: Småkraft
Stølselva kraftverk ligger i Sunnfjord kommune | Foto: Småkraft
NTB

Overtredelsesgebyret på 500.000 kroner gjelder brudd på minstevannføring i Stølselva i Vestland.

– For lite vann i elva kan påvirke det biologiske mangfoldet negativt. Derfor er brudd på krav om minstevannføringen alvorlig, sier Mari Hegg Gundersen, seksjonssjef for miljøtilsyn Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en pressemelding.

Stølselva kraftverk ligger i Stølselva i Sunnfjord og ble satt i drift i mai 2020. Kraftverket driftes fortsatt av Småkraft AS, men konsesjonen ble overtatt av Småkraft Green Bond 2, et datterselskap, i 2021.

Det var i oktober 2023 at Småkraft AS kontaktet NVE etter å ha avdekket bruddet. En kontrollmåling i Stølselva avdekket at minstevannføringen var på 13,7 liter i sekundet. Kravet i konsesjonen er imidlertid 20 liter i sekundet.

NVE mener overtredelsen er en konsekvens av for dårlige rutiner både ved idriftsettelse av kraftverket og i driftsfasen.

–Situasjonen kunne vært unngått hvis det hadde vært gjennomført kontrollmåling av minstevannføringen før anlegget ble igangsatt. Saken er ekstra alvorlig fordi det tok tre år før minstevannføringen i elva ble kontrollert, sier Gundersen.

Vedtaket kan påklages til Energidepartementet innen 19. august, opplyser NVE.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også