Aasland: – Vi kommer til å avklare skatt for vindkraft og annen kraft i løpet av høsten

Olje- og energiminister Terje Aasland lover avklaring i forbindelse med fremlegging av statsbudsjettet for 2024.
LOVER SKATTEAVKLARING: – Vi kommer til å avklare dette med skatt for vindkraft og annen kraft i løpet av høsten, sier olje- og energiminister Terje Aasland. | Foto: Anders Lie Brenna
LOVER SKATTEAVKLARING: – Vi kommer til å avklare dette med skatt for vindkraft og annen kraft i løpet av høsten, sier olje- og energiminister Terje Aasland. | Foto: Anders Lie Brenna

NRK Helgemorgen søndag deltok olje- og energiminister Terje Aasland i en debatt med Robert Kippe fra Fornybar Norge om hva den svenske storsatsingen på ny industri og ny kraftproduksjon i Nord-Sverige betyr for det norske strømsystemet, og hva som må til for at Norge skal klare noe lignende.

I Sverige er det planer om å investere 1000 milliarder svenske kroner i ny kraftproduksjon og forskjellige nye grønne industriproduksjoner. De forventer å øke befolkningen i de nordligste områdene med 100.000 nye arbeidsplasser i et område der det nå bor omtrent 500.000.

På spørsmål fra programleder Morten Kræmer i NRK om hvorfor svenskene tilsynelatende klarer dette, mens det ikke går like fort i Norge, viser Fornybar Norges representant til at konsesjonsbehandlingen av vindkraft stoppet opp i 2019, og at kraftbransjen ble hardt rammet av skattegrepene som ble gjort i fjor høst.

– Det vi betaler prisen for nå, er at det har gått sakte i årene som har gått. I Norge har det vær litt hopp og sprett med en skattebombe i fjor høst, så det vil ta noen år å komme på offensiven igjen, sa Kippe i Fornybar Norge på NRK Helgemorgen.

Det blir ikke en ny slik bombe igjen denne høsten, for i sitt svar lover olje- og energiministeren at det nå kommer en avklaring av skattereglene.

– Vi kommer til å klargjøre skatteforhold i statsbudsjettet denne høsten, sier Aasland.

Det er tre skatter som ble varslet innført og økt i fjor høst:

  • Innføring av grunnrenteskatt på vindkraft
  • Økt grunnrenteskatt på vannkraft
  • Innføring av høyprisbidrag ved strømpriser over 70 øre/kWh

Nå kommer det en avklaring av skatteregimet i forbindelse med statsbudsjettet for 2024. Det legges frem fredag 6. oktober.

– Vi kommer til å avklare dette med skatt for vindkraft og annen kraft i løpet av høsten, sier Aasland.

Han påpeker ikke hva som konkret vil skje. Tidligere har han lovet at høyprisbidraget vil oppheves etter 2024. Hva som eventuelt skjer med grunnrenteskatten på vindkraft og vannkraft er fortsatt usikkert.

Olje- og energiministeren lover imidlertid at betingelsene for investeringer ikke skal stå i veien.

– Det blir trygt å investere mer i fornybar energi fremover, sier Aasland.

EnergiWatch-redaktøren deltok senere i innslaget på NRK Helgemorgen, men kommenterte ikke skattespørsmål.

Meld deg på vårt gratis nyhetsbrev, og få to daglige oppdateringer om de viktigste nyhetene i energibransjen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også