Statnett: – Flere må se mulighetene slik at fleksibilitet i kraftsystemet utnyttes bedre

Det grønne skiftet gjør kraftsystemet mer avhengig av fleksibilitet, slår Statnett fast i en ny rapport rettet mot store og små strømforbrukere.
NY FLEKSIBILITETSRAPPORT: Statnett publiserer rapport om fleksibilitet som retter seg mot strømforbrukerne. | Foto: Anders Lie Brenna
NY FLEKSIBILITETSRAPPORT: Statnett publiserer rapport om fleksibilitet som retter seg mot strømforbrukerne. | Foto: Anders Lie Brenna

Statnett har i dag, fredag, publisert rapporten Fleksibilitet som kilde til verdiskaping og forretningsutvikling. Den er rettet mot små og store forbrukskunder, og det er fordi strømsystemet trenger mer fleksibilitet på forbrukssiden.

– Skal vi utnytte denne kraften, må vi enten lagre mer energi eller bruke strømmen når den produseres. Med andre ord må forbruk og lagring tilpasse seg kraftproduksjonen. Dette er helt motsatt av det som har vært vanlig i 100 år, hvor store vannkraftverk med magasin har fulgt forbruket, sier Gunnar Løvås, konserndirektør for Kraftsystem og Marked i Statnett, i en pressemelding.

Historisk sett har det norske strømsystemet hatt nok fleksibilitet på produksjonssiden, som følge av stor andel regulerbar vannkraft. Det er imidlertid begrenset hvor mye ny regulerbar vannkraft som kan bygges ut, og brorparten av økt kraftproduksjon forventes å komme fra uregulerbare energikilder som sol- og vindkraft.

Dermed må flere bidra med fleksibilitet på forbrukssiden for å holde strømnettet i balanse.

– Flere må se mulighetene, slik at fleksibilitet i kraftsystemet utnyttes bedre. Fleksibel produksjon og forbruk kan sammen løse utfordringer knyttet både til nettkapasitet og drift, samtidig som det kan gi ny inntjening og sparing, sier Løvås.

Han påpeker at fleksibiliteten i vannkraften på produksjonssiden og de store industriaktørene på forbrukssiden fortsatt vil være helt sentrale for å balansere det norske strømsystemet, men at det nå blir behov for bidrag også fra små og mellomstore strømforbrukere.

– Vi trenger økte og tilstrekkelige volumer fra ulike kunder over hele landet, sier Løvås.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå


Les også