Fyllingsgraden opp med 5,1 prosentpoeng

– På grunn av mye snøsmelting har det kommet mer tilsig i vannkraftmagasinene enn gjennomsnittet de siste to ukene.
MINUSPRISER OG ØKT FYLLINGSGRAD: Fyllingsgraden økte med 5,1 prosent i forrige uke. Da var det tre dager med minuspriser i Norge. | Foto: Ørn E. Borgen / NTB
MINUSPRISER OG ØKT FYLLINGSGRAD: Fyllingsgraden økte med 5,1 prosent i forrige uke. Da var det tre dager med minuspriser i Norge. | Foto: Ørn E. Borgen / NTB
NTB

I norske vannmagasin lå den samlede fyllingsgraden på 34,1 prosent ved slutten av forrige uke (uke 20). Fyllingsgraden er da opp 5,1 prosentpoeng fra uke 19.

Det viser den ukentlige magasinstatistikken fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

– På grunn av mye snøsmelting har det kommet mer tilsig i vannkraftmagasinene enn gjennomsnittet de siste to ukene. Det er ventet at dette vil fortsette i inneværende uke, skriver NVE i sin oppsummering av kraftsituasjonen i forrige uke.

Lavere enn normalen

Den samlede fyllingsgraden er lavere enn normalen for samme periode de siste 20 årene, som er et nivå på 37,6 prosent. Det er magasinene i Øst-, Sørvest-, Midt-, Nord- og Vest-Norge som trekker ned.

I Øst-, Sørvest-, Midt-, Nord- og Vest-Norge lå fyllingsgraden under det som er normalen for denne tiden av året. For magasinene i Øst-Norge lå nivået på 37,11 prosent, opp 16 prosentpoeng fra uken før. I Sørvest-Norge lå nivået på 40,11 prosent, opp 4 prosentpoeng fra uken før.

I Midt-Norge lå nivået på 23,58 prosent, opp 8,3 prosentpoeng fra uken før. I Nord-Norge lå nivået på 37,26 prosent, opp 4,7 prosentpoeng fra uken før. I Vest-Norge lå nivået på 22,98 prosent, opp 2,6 prosentpoeng fra uken før.

Strømprisen i minus

Høye temperaturer og flere fridager bidro også til et lavere strømforbruk i forrige uke. Dette, sammen med økt tilsig og høy kraftproduksjon fra sol- og vindkraft bidro til en stor nedgang i strømprisene i forrige uke.

Natt til onsdag i forrige uke var kraftprisene negative i deler av Norden, og i helgen var det negative timepriser både i Norden og i Europa. På dagtid søndag var prisene helt nede i -5,9 øre/kWh i alle de norske prisområdene.

Torsdag denne uken får Midt- og Nord-Norge for første gang i historien en gjennomsnittlig strømpris for et døgn som er under null kroner, skriver Europower og EnergiWatch.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også