Støre lover Sametinget rask behandling av Fosen-saken – men ingen konkrete tiltak

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) beklager overfor Sametinget at behandlingen av Fosen-saken har tatt så lang tid. Men gir ingen signaler om hva som vil skje videre.
MØTTE SAMETINGET: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på talerstolen torsdag. | Foto: Jan Langhaug / NTB
MØTTE SAMETINGET: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) på talerstolen torsdag. | Foto: Jan Langhaug / NTB
NTB

En uke etter at regjeringen omsider beklaget overfor reindriftssamene på Fosen, steg Støre for første gang opp på Sametingets talerstol.

Det var som å gå inn i løvens hule. For kritikken har haglet etter at regjeringen brukte 507 dager etter Høyesteretts dom om at vindkraftkonsesjonene som ble gitt i Fosen, strider mot reindriftssamenes menneskerettigheter, til å gi samene en beklagelse.

– Jeg understreker her, fra Sametingets talerstol, at regjeringen tar sitt ansvar på det største alvor, og vil jobbe grundig og så raskt som mulig videre med å følge opp dommen fra Høyesterett. Det har tatt for lang tid. Vi vil gjøre det vi kan for å endre på det, lovet Støre.

Men det spørs om det er godt nok for samene og Fosen-aksjonister.

Vil ha «ekte» unnskyldning

– Nå venter vi på en ekte unnskyldning. Nemlig handling. Bare ord har ingen verdi, sa Inga Julia Sara, en av aktivistene på en markering på Sametinget i forkant av Støres tale, til applaus fra de rundt 150 frammøtte.

– Vi jobber for å avklare denne saken så fort som mulig, men vi må gjøre ting i riktig rekkefølge. Skal det fattes et nytt vedtak, må det være på et nytt grunnlag, og vi må avklare hva vi trenger av informasjon til det grunnlaget, eventuelt avbøtende tiltak, eventuelt en enighet med samene på Fosen, sier Støre til NTB.

– Det må vi ha på stell først, sier han.

– Aksjonistene krever en umiddelbar handling som midlertidig stans av turbinene?

– Det er ikke de som kan bestemme hvordan dette skal gjøres. Vi må følge det vi mener er riktig prosedyre, sier Støre.

Brennaktuell konflikt

Fosen-saken har stått i sentrum for Støres Finnmark-besøk. Besøket har vært planlagt lenge, men Fosen-demonstrasjonene i forrige uke har gjort striden mellom reindriftssamer og storsamfunnets behov for mer grønn kraft brennaktuell.

I Finnmark ligger hele sju konfliktsaker på bordet, deriblant flere vindkraftanlegg og kraftlinjer mindt i reinbeitene. Fylket sliter med fraflytting og et framtidig kraftunderskudd, mens reindriftssamer sier de ikke har flere beiteområder igjen å avse.

I sin tale pekte Støre på klimaendringene og behovet for mer kraft, mer nett og mer enøk – over hele landet.

– For å bevare og styrke arbeidsplasser i nord – og i Finnmark spesielt – må vi styrke kraftforsyningen og den grunnleggende infrastrukturen. Det gjør seg ikke selv, sa han.

To folk i samme båt

– Vi må stå sammen om en klok politikk som kan møte og begrense klimaendringene, slik vi har lovet verdenssamfunnet og generasjonene som kommer etter oss, sa han i talen.

– Vi er to folk – i samme båt, understreket statsministeren, som igjen understreker at framover skal samene bli bedre hørt.

Det imponerer imidlertid ikke sametingspresident Silje Karine Muotka.

– Det pågår mange prosesser når det gjelder både energipolitikk og sikkerhetspolitikk der Sametinget ikke er trukket inn. Det er en del av utfordringen: Vi må bli mer involvert, sier hun.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også