SV vil at det offentlige skal eie det meste av ny vindkraft

– Vi er tydelig på at fellesskapet skal ha kontroll på energiressursene, om det er vind- eller vannkraft. 
NORSK EIERSKAP: – Hvis utenlandske eiere sender overskudd fra vindkraften ut av landet, skaper det mistillit. | Foto: Stian Lysberg Solum/ NTB
NORSK EIERSKAP: – Hvis utenlandske eiere sender overskudd fra vindkraften ut av landet, skaper det mistillit. | Foto: Stian Lysberg Solum/ NTB
NTB

SV vil legge fram et forslag om at vindkraft skal underlegges samme krav til eierskap som vannkraft, noe som vil innebære mer offentlig eierskap.

Ifølge Klassekampen vil forslaget bety at minimum to tredeler av alle nye vindkraftanlegg skal eies av enten stat, fylkeskommunene eller kommunene – og vil at det skal gjelde også ved fornying av konsesjoner.

– Hvis utenlandske eiere sender overskudd fra vindkraften ut av landet, skaper det mistillit. Da blir det enda mindre ønskelig for folk og lokalsamfunn å avstå områder til vindkraft, sier Kari Elisabeth Kaski, SVs finanspolitiske talsperson.

Partiet fremmet et lignende forslag i 2018, men det ble nedstemt. Kaski oppfordrer nå Ap og Sp til å snu og sikre flertall. De to regjeringspartiene vil imidlertid ikke forplikte seg.

– Vi er tydelig på at fellesskapet skal ha kontroll på energiressursene, om det er vind- eller vannkraft. Når det gjelder nye vindkraftprosjekter på land, er det viktig å legge til rette for offentlig eierskap» skriver Marianne Sivertsen Næss (Ap), leder av energikomiteen på Stortinget, til Klassekampen.

Også Gro-Anita Mykjåland, Sp-medlem i den samme komiteen, legger vekt på at partiet ønsker mer nasjonal kontroll og eierskap.

(©NTB)

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også